Jön a legújabb „Halál a Níluson”

Halál a Níluson
Halál a Níluson – Poirot legújabb megformálója Kenneth Branagh

Többféle változatban is megfilmesítették már Agatha Christie krimijét. A legújabb, brit-amerikai bűnügyi-thriller, melyet Kenneth Branagh rendezett és Michael Green írt, Agatha Christie 1937-es azonos című regénye alapján, 2022. február 11-én mutatta be a 20th Century Studios. Az eredeti, 2020. októberi megjelenési dátum óta a COVID-19 világjárvány miatt többször elhalasztották a bemutatót.

A Branagh, Ridley Scott, Simon Kinberg, Judy Hofflund, Mark Gordon és Kevin J. Walsh által készített film a 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen folytatása, a főszerepben Branagh, Tom Bateman, Annette Bening, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders és Letitia Wright látható.

A Gyilkosság az Orient Expresszen végén Poirot, a belga detektív (Kenneth Branagh) megható búcsút vesz a vonat utasaitól, majd amikor leszáll, közlik vele, hogy azonnal Egyiptomba kell utaznia, mert „gyilkosság történt azon az átkozott Níluson”…

A magyar változat mozipremierje 2022. február 17.

Agatha Christie 1937-ben megjelent Halál a Níluson c. regényét maga az írónő adaptálta színpadra, méghozzá először 1944-ben Hidden Horizon (Rejtett horizont), majd 1946-ban Murder on the Nile (Gyilkosság a Níluson) címmel. Érdekesség, hogy ezekből a verziókból kihagyta Poirot-t, mert úgy érezte, túlságosan erőteljes lenne a színpadon a karakter. Őszintén szólva, nehéz elképzelni egy Poirot-történetet Poirot nélkül… És ha már a címváltozatoknál tartunk: az 1938-as első magyar nyelvű kiadás a Poirot kéjutazáson címet kapta, ami kissé félrevezető és félreérthető. Aztán 1987-ben újra lefordították (Szabó Zoltán), és a ma is ismert Halál a Níluson címmel jelent meg.

A történet dióhéjban:

A belga detektív, Hercule Poirot egyiptomi vakációja egy folyami gőzösön ijesztő fordulatot vesz, amikor a hajón utazó álompár idilli nászútját gyilkosság zavarja meg. A végeláthatatlan sivatagban, a gizai piramisok lábánál kibontakozó rejtélyben a féktelen szenvedély és az őrjítő féltékenység éppúgy főszerepet játszik, mint a változatos hátterű és kifogástalanul öltözött utazók, akik sötét fordulatok elé néznek, mielőtt szembesülnek a végső, döbbenetes megoldással.

A szóbeszéd szerint Agatha Christie alapvetően nem volt megelégedve a regényeiből készült filmadaptációkkal, ezért elhatározta, hogy többé nem adja hozzájárulást egyetlen műve megfilmesítéséhez sem. Aztán valahogy mégis sikerült tető alá hozni a Gyilkosság az Orient Expresszen című filmet 1974-ben, Sidney Lumet rendezésében, parádés szereposztással (Albert Finney – Poirot, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Vanessa Redgrave stb.).

A 84 éves írónő elment a premierre, pedig akkor már nem igazán jelent meg a nyilvánosság előtt, és végül kifejezetten elégedett volt a végeredménnyel – életében először és utoljára. Hiszen a Halál a Níluson című regényét már csak az ő halála után, 1978-ban vitték vászonra, amúgy szintén sztárszereposztással (Peter Ustinov – Poirot, Bette Davis, Mia Farrow, George Kennedy, Angela Lansbury, David Niven, Maggie Smith stb.), és igen nagy siker lett.

Kortársaink leginkább a David Suchet főszereplésével készült sorozat részeként ismerik (2004).