Najwa Nimri, az érzékeny énekes-színésznő

Készítette: Carlos Delgado

50 éves Najwa Nimri, az egyik legnépszerűbb spanyol színész- és énekesnő, a magyar közönség számára leginkább Julio Medem filmjeiből, mindenekelőtt Az Északi-sarkkör szerelmeseiből és A szex és Luciából lehet ismerős.

A Madridban élő színész-énekesnő a baszkföldi Pamplonában született, baszk anyától és jordán apától – valószínűleg ennek is köszönhető egzotikus szépsége. Mivel a Nimri família igazi zenészcsalád, a kis Najwa (az arab név extázist jelent) már korán elkötelezte magát a muzsika és a művészetek mellett. Előadóművészeti tanulmányai után hamar megkapta első filmszerepeit, melyek közül az egyik rendezője, a baszk Daniel Calparsoro hamarosan feleségül is vette.

Az igazi sikert Julio Medem filmjei hozták meg számára: Az Északi-sarkkör szerelemeseiben és A szex és Luciában igazán testhezálló szerepeket kapott, melyekben nem mindennapi szépsége éppúgy érvényesült, mint rendkívüli tehetsége. A filmezés közben persze töretlenül folytatta zenész-énekesi karrierjét, melynek legutóbbi eredménye az Último primate című nagylemez. Finom, elegáns, korszerű elektropop, egy érzékeny énekesnő előadásában.

Jelölték a 33. Goya-díjátadón is, a Qoyén te cantará legjobb színésznőjének járó Goya-díjra.

2015 és 2019 között a Bebörtönözve című sorozatban alakította Zulema karakterét, majd 2019-ben megkapta Alicia szerepét A nagy pénzrablás című spanyol sorozatban, amely öt évadot élt meg, az utolsó részeket december 3-án mutatták be a Netflixen. A történet első két évada a Spanyol Királyi Pénzverde, az utolsó három pedig a Spanyol Központi Bank kirablását dolgozza fel. A harmadik évadban tűnt fel a színen Alicia Sierra nyomozónő, akit bár eleinte sok néző ellenszenvesnek tartott, a történet előrehaladtával milliók szívébe lopta be magát világszerte. Az éles eszű és rettenthetetlen karaktert Najwa Nimri formázta meg.