Demjén Rózsi 75

Demjén Ferenc Kossuth-díjas magyar énekes, dalszövegíró és basszusgitáros december 30-án nagyszabású koncerttel ünnepli 75. születésnapját a Papp László Sportarénában. 

1964-ben alapította testvérével, Demjén Istvánnal a Számum együttest, ahonnan 1966-ban a Dogsba léptek át, majd a Liversing tagjai lettek. 1968-ban a Meteor együttesben énekelt, 1969-ben Radics Béla zenekarának, a Sakk-Mattnak lett az énekese. 1970-ben játszott Radics új zenekarában, a Tűzkerékben is. Karrierjük kezdetén bátyjával közösen saját maguk készítettek gitárokat szekrénypolcok felhasználásával, az elektronikát is ők készítették el hozzá.

1970-ben találkozott Bergendy Istvánnal, aki meghívta saját együttesébe. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, amelyet további slágerek követtek. 1970 őszétől Bergendy és zenekara már minden szombaton az E-klubban játszott. Előadásaikat ötezer fő tekintette meg. Az országos ismertséget az 1970-es szilveszteri televízióműsor hozta el számukra, melyben Hofi Géza műsorszáma három perccel rövidebb lett, és a fennmaradó időt kitöltendő, előadhatták a Mindig ugyanúgy című számot. Demjén a Bergendyben Latzin Norberttel írta a legjobb dalait. Első nyilvános fellépésük 1971-ben volt a Kisstadionban.

1976. november 6-án az együttes egy hároméves exkluzív szerződést írt alá a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattal, melynek értelmében három év alatt három nagylemezüket megjelentetik, ezért cserébe lojalitást és együttműködést vár el a cég. Erdős Péter még aznap közölte, hogy szerinte Demjén el van nyomva a zenekarban, ezért azt javasolta, hogy az együttes következő lemeze Demjén Ferenc szólólemez legyen.

1977-ben Demjén, mivel szerinte a zenekarban már túlságosan keveredtek a műfajok és nem tudtak újat hozni, valamint ő nem tudott fejlődni abban a formában, kilépett a zenekarból.

Az új szólóalbumának dalait már az ez év őszén megalakult V’Moto-Rock nevű együttessel mutatta be. 1977 és 1983 között Katona Klári, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judith és Kovács Kati lemezein működött közre. Szöveget írt többek között 1985-ben a Szerelem első vérig, 1987-ben a Szerelem második vérig és a Moziklip, valamint az 1996-ban bemutatott Honfoglalás című, nagy sikerű filmek betétdalaihoz, amelyeket részben ő is adott elő. Közülük több azóta is sokat játszott sláger lett. A rendszerváltást követően szólókarrierbe kezdett, és szinte évente új nagylemezt jelentetett meg. 1991-ben először koncertezett a Budapest Sportcsarnokban (tizenkétezer ember előtt), amit utána még nyolcszor megismételt. 1996-ban munkásságért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2001-ben a Sacra Corona című filmben is megszólaltak szerzeményei. 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Politikai nézeteit nem titkolta, jobboldali beállítottsága közismert. Rendszeresen részt vesz a Fidesz tömegrendezvényein. Ő írta a Fidesz kampánydalát is, a Föld könnyeit, ami Demjén 60 című albumán is megjelent.

Demjén Ferencről a kezdet kezdetén Dióspusztán (1993) cím: Töltsön velem egy órát Vitray Tamás műsorában. (1993)

https://youtu.be/rY1NK5O5Yag

Kiemelt kép forrása: Demjén Ferenc hivatalos weboldala

További hasonló témájú videók