SpaceX – Az Inspiration4 visszatérése

ispiration4 visszatéréseMa este véget ér az Inspiration4 háromnapos útja. A jelenlegi tervek szerint magyar idő szerint vasárnap éjjel 1:06-kor várható az Inspiration4 visszatérése, akkor szállhatnak le az Atlanti-óceánon. A közvetítés a Föld légkörébe való visszatérés előtt kezdődik nem sokkal, majd együtt követjük figyelemmel a Crew Dragon Resilience és a négytagú személyzet visszatérését és vízre szállását.

A 3 napig tartó Inspiration4 repüléshez a SpaceX Dragon 2 űrhajóját használták.  A legénység egy speciális üvegkupolán keresztül csodálhatta a világűr végtelenjét (ez a valaha volt legnagyobb összefüggő űrablak).

ispiration4 visszatéréseA küldetés célja, hogy támogatást nyújtson a St. Jude Gyermekkórháznak a beérkező adományokból. A rakományban helyet kapott különféle tárgyakat megutaztatják a Föld körül, majd árverésre bocsátják. Az így befolyt összeget a kórházban zajló kutatási eredmények felgyorsítására és világszerte több gyermek életének megmentésére fordítják.

Az űrutazások kezdete óta most először indult kizárólag civilekből álló misszió a világűrbe. Bár az Inspiration4 legénységében – a hagyományos elnevezés szerint – találhatunk parancsnokot, pilótát és tisztiorvost is, ezek ebben az esetben inkább csak jelképes címek, hiszen az utasok egyike sem hivatásos asztronauta.

A kapszulát ideális esetben amúgy sem kell irányítani, hiszen teljesen automatikusan teszi a dolgát. Egy űrutazás során persze bármikor jöhet egy előre nem látható probléma, de sok időt töltöttek el a SpaceX szimulátorában, így elméletileg az Inspiration4 legénysége az út során fellépő meghibásodás esetén azért be tud avatkozni a jármű irányításába. 

A SpaceX és a Spacejunkie csatorna videója.

További hasonló témájú videók