Kovács Apollónia 95

Kovács Apollónia95 éve született Kovács Apollónia Kossuth-díjas magyar előadóművész, népdalénekes, színésznő.

Gyermekkorát nagyrészt Nyárádremetén töltötte. A második világháború idején, Kolozsvárott figyeltek fel hangjára, de csak a béke beállta után, 1945–46-ban a Józsa Béla Athenaeum Művészképzőjében tanulhatott. Tanárai Borbáth Magda, Maczalik Gabriella és Poór Lili voltak. Magánúton képezte tovább hangját Lorenz Kornéliánál és Szikossy Gizellánál.

A végzés után színésznő volt egy nagyenyedi magántársulatnál. 1949-ben a Nagyváradi Szigligeti Színházhoz szerződött. Rendszeresen énekelt a város római katolikus székesegyházának kórusában. Az 1950-es években gyakran szerepelt a kolozsvári rádióban népdalfelvételeivel, az évtized második felében már a Magyar Rádióban is hallható volt későbbi férje, Grabócz Miklós közbenjárására.

1961 novemberében települt Magyarországra, szabadfoglalkozású előadóművészként Budapesten élt, és magyar cigánydalokat adott elő. Már 1962-ben elkezdett külföldön szerepelni. A következő évtizedekben egészen Kanadáig, Új-Zélandig eljutott. 1964-ben kötött házasságot Grabócz Miklóssal (1974-ben megözvegyült). Magyarországon Kovács Magda énektanár növendéke volt.

Kovács Apollónia nemcsak előadta, hanem férjével gyűjtötte is a dalokat, illetve egyes dalokat ő fordított le magyar nyelvre. Tagja volt az Artisjus Dankó Pista-díját odaítélő bizottságnak. 2007-ben a népi kultúra és népdalkincs ápolásáért, illetve előadó-művészete elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

2011-ben megkapta a Kossuth-díjat is, de ezt már személyesen nem tudta átvenni.

Közreműködnek: Fodor János műsorvezető; Palotásné Fazakas Katalin, a Művésznő unokahúga; Hortobágyi Judit műsorvezető, szerkesztő; Lengyelfi Miklós népzene- és operettműsor-szerkesztő; Horváth Pista cigánydal-énekes; Lendvai Csócsi Jenő és zenekara; Szalai Antal és zenekara; id. Berki László és zenekara; id. Déki Lakatos Sándor és zenekara; ifj. Sánta Ferenc és zenekara; 100 Tagú cigányzenekar

(Visited 58 times, 5 visits today)
%d bloggers like this: