https://youtu.be/PeXPvr5qU08

Jamie Uys meg a fejükre esett istenek


Jamie Uys – IMDb Készítő: CAT Films 
Szerzői jog: ©1980

100 éve született Jamie Uys dél-afrikai rendező, producer, forgatókönyvíró, vágó.

Jamie Uys Jacobus Johannes Uys néven látta meg a napvilágot 1921. május 30-án Boksburgban, Dél-Afrikában. Mielőtt belevágott volna a filmezésbe, matematika tanárként dolgozott szülővárosában. Később feleségével, Hettie Uyssal farmernek állt, majd helyi elöljáró lett.

1951-ben debütált rendezőként, ekkor mutatták be Az erdőben című filmjét. Majdnem negyven évig tartó filmes karrierje során huszonnégy filmet készített. Legismertebb filmjei közé tartozik a Dingaka, az All the Way to Paris, a Hóbortos népség, Az istenek a fejükre estek, a Hóbortos népség II, Az istenek a fejükre estek 2. és Az Istenek a fejükre estek Kínában is. Mozifilmek mellett dokumentumfilmeket is készített, legismertebb természetfilmje a Sivatagi show.

Tommie Meyer dél-afrikai filmproducerrel produkciós vállalatot alapított, útjaik azonban később szétváltak. A hetvenes, nyolcvanas években luxusapartmant épített Paradise Beach partján, oda vonult vissza. A rendező 1996. január 29-én, hetvennégy éves korában hunyt el szívroham következtében Johannesburgban.

A legtöbb filmjében kisebb szerepeket is játszott.
 
Videó:

Az istenek a fejükre estek Kínában is (dél-afrikai vígjáték, 1994)

Közkedvelt és ismert filmje a Sivatagi show (Animals Are Beautiful People; 1974):