Helikoptert reptetett a NASA a Marson

Ingenuity
Az Ingenuity

Újabb történelmi lépést hajtott végre a NASA: ezzel megvalósult az első olyan irányított repülés, amelyet egy másik égitesten sikerült véghez vinniük a szakembereknek. Az ultrakönnyű Ingenuity sikeres tesztjét előbb a Marsról visszaküldött adatokkal igazolták a NASA mérnökei. Nem sokkal később pedig befutott az első fekete-fehér kép, melyen a kis drón látható mintegy 3 méteres magasságban a marsi talaj fölött.

Még február folyamán szállt le a Marson a Perseverance névre keresztelt új marsjáró, amellyel együtt érkezett meg az Ingenuity helikopter is. Az elmúlt napokban feszült figyelemmel várták, hogy miként viseli az eszköz a kellemetlen viszonyokat, most pedig az első repülésre irányult a figyelem. 

IngenuityA mindössze 1,8 kg-os, ám összesen 85 millió dollárba kerülő helikopter még április 5-én vészelte át az első éjszakát, azt követően, hogy levált társáról. A mérnökök megelégedetten vették tudomásul, hogy sikerült megfelelő szigetelést, fűtőberendezést, valamint kellő energiát biztosítani a -90 Celsius-fokos éjszaka átvészeléséhez, ezt azonnal fontos mérföldkőként írták le. A következő lépés az előre meghatározott tesztek végrehajtása volt, erre ugyanis mindenképpen szükség volt az önálló mozgás (repülés) megvalósításához, ennek megfelelően a rotorokat, valamint magát a motort tesztelték. 

Az Ingenuity (amely magán hordozza a Wright-testvérek első repülése során használt vászonborítás egy darabkáját) célja az volt, hogy

az első űrhajós repülésének 60., illetve a Columbia-űrsikló repülésének 40. évfordulóján

emelkedjen majd a magasba. Alig 3 méter magasra emelkedett a felszíntől, másodpercenként 1 méteres emelkedéssel, és pár másodperces lebegést követően leszállt. Tette ezt egy olyan légkörben, amely olyan ritka, mint a Föld légköre 30 km magasban. Segítségére van a gyengébb gravitáció, amely a földinek mindössze egyharmada.

Ma újabb bravúrt hajtott végre az Ingenuity, a fordulással egybekötött lebegés után ezúttal már manőverezett is a levegőbe emelkedve.

A 1,8 kilós drón magasságban is túlszárnyalta hétfői teljesítményét, ugyanis három helyett ezúttal már öt méterre emelkedett a nagyjából 50 másodperces repülése során, majd ebben a magasságban 5 fokban megdőlve 2 métert repült oldalra, ott több forgással képeket készített különböző irányokba, majd visszatért az eredeti pozíciójába, hogy onnan ereszkedjen le.

További hasonló témájú videók