Nézzünk körül a Marson

Mastcam
A Mastcam-Z fotók

Perseverance rover már két hónapja a Mars felszínén, a Jezero-kráterben tartózkodik, ez alatt az idő alatt a tudományos célokra használt Mastcam-Z kamerák sokezer felvételt készítettek, amiket szép lassan a NASA közzé is tett. Ezekből a felvételekből állították össze a videón látható panorámaképet. 

A Perseverance (magyarul: kitartás, becenevén Percy) rovert a NASA Jet Propulsion Laboratory fejlesztette ki a Mars felszínének tanulmányozására. A küldetés elsődleges, legfontosabb célja az élet nyomainak vizsgálata a Marson.

A kráterben feltehetően üledékes kőzetek találhatók, amelyek vizsgálatával kimutatható, hogy valamikor volt-e élet a Marson.

A Jezero-kráter tökéletes hely az ősi mikrobiális élet jeleinek felkutatására. Több milliárd évvel ezelőtt a most csontszáraz, 45 km széles medence egy aktívan működő folyó deltájának és vízzel teli tavának adott otthont. Az a kőzet és regolit (tört kőzet és por), amelyet a Perseverance mintatároló rendszere gyűjt össze a Jezerónál, segíthet megválaszolni az alapvető kérdéseket a Földön kívüli élet létezésével kapcsolatban.

Mastcam
A Curiosity kerekei kissé elfáradtak…

A Perseverance kerekeit robusztusabbra tervezték, mivel Curiosity kerekei jelentős sérüléseket szenvedtek az idő folyamán. A kerekek valamivel vastagabbak és átmérőjük is nagyobb mint a Curiosity-é, szélességük kisebb, anyaguk duralumínium. A kerekeken „stopli” van a jobb tapadás érdekében. Küllői részben titánból vannak. A nagyobb műszerezettség miatt a Perseverance tömege valamivel nagyobb, mint elődjéé.

A roveren van egy  2,1 méter hosszú, öt ponton hajló robotkar. Ez egy toronyhoz van erősítve, és a marsi talajról származó geológiai minták begyűjtésére és különféle tudományos vizsgálatok elvégzésére szolgál.

A rover számára az energiát egy 45 kg tömegű nukleáris RTG generátor biztosítja. Ebben 4,8 kg plutónium-oxid található, amely 110 watt elektromos teljesítményt tud leadni. Két lítiumion-akkumulátor is tartozik a berendezéshez, amelyeket a generátor tölt, ezek az egyszerre jelentkező csúcs-energiaigények kielégítésére szolgálnak. Az RTG tervezett működési élettartama körülbelül 14 év. Az RTG sokkal stabilabb energiaellátást biztosít, mint a napelemek, amelyek hatásfokát csökkenti a rárakódó por és éjszaka sem termelnek áramot. A hideg téli évszakban pedig a Nap alacsony állása miatt még kevesebb energiát képesek termelni.

További hasonló témájú videók