Halló, itt a Mars!

Mars panoramaMegérkeztek az idei első a Mars képek, ahol a NASA történelmi küldetése zajlik egy arab és egy kínai misszióval párhuzamosan.

Az amerikai űrügynökség egy lépéssel tovább ment a másik kettőnél, nemcsak űrszondát küldött, hanem egy marsjárót is, amelynek sikerült is leszállnia a vörös bolygóra csütörtökön.

Az előző robot munkája alapján azonban akár tíz-14 évig is elboldogulhat, mivel ennyi  időre elég az üzemanyaga.  

A legmodernebb technológiával felszerelt marsjáró kerekei közép-európai idő szerint csütörtökön este 10 óra körül érintették először a Mars felszínét. A tavaly júliusban indult NASA-küldetés legfontosabb célja, hogy a földihez hasonló élet nyomait keresse a Marson. Erre számos, távolból tett megfigyelés utal, de közvetlen bizonyítéka egyelőre nincs.
 

MarsEddig összesen hat rover járt a vörös bolygón, az első kettőt a Szovjetunió küldte 1971-ben, az egyik nem ért oda, a másikkal megszakadt a kapcsolat pár perccel azután, hogy leszállt. A másik négy, illetve most már öt az amerikai űrügynökségé volt. Ez az ötödik 25 kamerával pásztázza majd a Marsot, és egy másik eszköze lehetővé teszi, hogy a tudósok azonnal elemezzék a gyűjtött kőzetmintákat.

A misszió legalább két földi évig tart majd. A Perseverance műszaki kontrollon esik át a következő napokban, és körülbelül egy hét múlva áll munkába.

 

A hétvégén már a marsjáró útitársától,  az Ingenuity-től is érkeztek jelek a küldetésirányítókhoz.

Az adatok alapján mind a helikopter, mind pedig annak bázisállomása (egy kommunikációért felelős elektromos doboz a roveren, amely tárolja és továbbítja az adatokat az Ingenuity és a Föld között) a várakozásoknak megfelelően működnek. Tim Canham, az Ingenuity Mars Helikopter műveleteinek vezetője elmondta, két fontos adatot vártak: az egyik a helikopter akkumulátorainak töltöttségi állapota, a másik pedig a bázisállomás terv szerinti működtetése a fűtőberendezések ki- és bekapcsolásával, annak érdekében, hogy a helikopter elektronikáját és akkumulátorait a megfelelő hőmérsékleti tartományban tarthassák, mely elengedhetetlen a sikeres küldetés megvalósításához a zord marsi körülmények között.

Az Ingenuity még 30-60 napig össze lesz kapcsolva a marsjáróval, ez alatt az idő alatt felkészül önálló küldetésére. A tervek szerint a mai nap egy óra alatt a teljes kapacitásának 30%-ra töltik fel az eszköz akkumulátorait, majd pár nap elteltével az elektronika ismételt bekapcsolásával a 35%-os szintet kívánják elérni, ezt követően pedig a hetente történő töltési folyamatot célozzák meg. A mai munkafolyamat során az akkumulátor adatait összehasonlítják a Mars megközelítése során végzett akkumulátortöltési műveletek adataival, annak érdekében, hogy megtervezhessék a részletes töltési ütemtervet.

Az Ingenuity Perseverance-ről való lecsatlakozását követően egy 30 marsi napos (31 földi nap) tesztrepülési időablakot jelölnek ki, amikor az eszköznek önállóan túl kell élnie az akár -90°C-os éjszakákat. A különválást követően az akkumulátorokat az eszközön elhelyezett napelemek fogják ellátni energiával.

Az első színes fotó

Ha az első alkalommal történő felemelkedés és lebegés sikerrel jár, akkor azzal a számára kitűzött cél 90%-át teljesíti. Amennyiben le is tud szállni és működőképes marad, további négy repülést kísérelnek meg végrehajtani az eszközzel.

Ezek a tesztek hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben a Mars felszínének azon részeit, amelyek a marsjárók számára nehezen elérhető, a repülő eszközökkel készített nagy felbontású képek segítségével térképezzék fel.

További hasonló témájú videók