Elhunyt Michael Collins, a legendás Apollo-11 pilótája

Michael Collins
Michael Collins

90 éves korában elhunyt a legendás űrhajós, az Apollo-11 parancsnoki moduljának pilótája, Michael Collins. Collins régóta harcolt a rákkal, de a család tájékoztatása szerint békésen távozott, és utolsó napjait szerettei körében töltötte. A legendás Apollo-11 háromtagú legénységéből már csak Buzz Aldrin van életben, aki a második ember volt, aki a Hold felszínén sétált.

Az Űrkutatás magyarul videója.

Michael Collins  űrhajós, az USAF vezérőrnagya, Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal azon űrhajósok egyike, aki a holdra szállást először teljesítő Apollo–11 űrrepülésén részt vettek. Collins  két űrrepülésen vett részt, az 1966-os Gemini-10 misszión, és az első Holdraszállást végrehajtó Apollo-11-en. A történelmi küldetésen Hopkins a parancsnoki modul fedélzetén a Hold körül keringett, amíg társai Buzz Aldrin és Neil Armstrong a Nyugalom Tengerére szállt le.

A parancsnoki egység keringése közben Collins egyetlen kijelölt feladata az volt, hogy megpróbálja megtalálni a felszínen az Eagle-t. Ehhez az irányítástól kapott támpontot, ahonnan azt mondták neki rádión, hogy a holdkomp vélhetően hat kilométerrel vétette el az eredetileg tervezett leszállási pontot, ott kell keresse, társai pedig az ablakon kinézve próbálták leírni az őket körülvevő táj fontosabb tájékozódási pontjait. Mindemellett azonban a feladat olyan nehézségű volt, mint a közmondásos „tűt keresni a szénakazalban”. A fenn keringő űrhajósnak mindössze egy 26-szoros nagyítású távcsöve volt és minden egyes keringésben kereste vele társai űrhajóját. A feladat abból állt, hogy nem is az űrhajót (mivel az meglehetősen pontszerű volt ilyen magasságból), hanem annak elnyúlt árnyékát kellett keresni a nem is túl ismerős kráterek között (mivel az ismerős kráterek az eredetileg tervezett pont környékén feküdtek). Az egyedül maradt űrhajósnak végül nem sikerült megtalálni társait, nem sikerült megpillantani és behatárolni a Nyugalom Bázist.