A könyves ember: Püski Sándor

110 éve született Püski Sándor magyar könyvkiadó. Neve idővel fogalommá vált a könyvet szeretők körében.

„Ne higgye senki, hogy könnyű lehet idegen országban élni. Alkalmazkodni más nép (vagy népek) kultúrájához, hagyományaihoz, törvényeihez, szokásaihoz. Még akkor is nehéz, ha önként tesszük ki magunkat egy ilyen próbatételnek, karrierért, kíváncsiságból, kalandvágyból, és bírjuk az ország nyelvét is. De ha elüldöznek valakit a hazájából, és kényszerűségből telepedik át más országba, sokszoros gyötrelmekre számíthat. Hát még, ha ez a katasztrófa hatvan évesen történik vele; ahogy Püski Sándorral és feleségével történt.”

1930-ban iratkozott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, ahol 1935-ben avatták jogi doktorrá. 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját. 1939-ben alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót, amely főként népi írók műveinek megjelentetésével foglalkozott. A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték, egy év elteltével szabadult. 1966-ban kapott útlevelet Feleségével 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Kitelepülésük után kezdetleges körülmények között, a lakásukról terjesztettek. Később előadókörutakat szerveztek Magyarországról meghívott művészekkel.

Püski Sándor 1974-ben vásárolta meg New York magyar negyedében az igen elhanyagolt állapotban lévő Corvin nevű kis könyvesboltot.

1975-ben hozták létre a Püski Kiadót, amely az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre.
A Püski-Corvin Magyar Könyvesház, melyet 1984-ben egy nagyobbra cserélt, a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált. 1983-ban ő adta ki Duray Miklós Kutyaszorítóban című kötetét Csoóri Sándor előszavával.

1989-ben tért vissza Budapestre. Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örökösei gyűjtőhelyének számított. Az alapító munkáját később fiai, Püski László és Püski István, majd unokái, Püski Atilla és Püski Csaba is segítették. 

A Tabáni Kuczkóban2019-ben  nyílt tárlat az 1939-ben alapított Püski Kiadó történetét mutatta be. A kiállítást Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója nyitotta meg. A vendégeket dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere és Püski István, a Püski Kiadó vezetője köszöntötte.

Kapcsolódó: