Clark Glabe, akiből feleségei faragtak világsztárt

120 éve született az Elfújta a szél Rhett Butlere, az Oscar-díjas Clark Glabe, akiből feleségei faragtak finom úriembert és világsztárt.
 
Az Ohio állambeli Cadizban született 1901. február 1-jén. Anyját korán elvesztette, de szerencséjére mostohaanyja saját gyermekeként szerette és Gable is bálványozta őt. A középiskolát nem fejezte be, tizenhét évesen munkába állt egy gumigyárban. Nem sokkal később megnézte a helyi színjátszó kör egy előadását és úgy döntött: ő is színész lesz, és nyomban beállt hozzájuk mindenesnek – persze fizetés nélkül.

Apja azonban megvetette a színházat, fiát inkább az olajmezőkre küldte dolgozni. Gable nagykorúvá válásakor azonnal otthagyta a gyűlölt munkát és elindult álmai után, apja ezután tíz évig nem beszélt vele. Ez idő alatt Clark dolgozott ócskapiacon, árult nyakkendőket, majd egy vándorszínész-társulattal bejárta az Egyesült Államokat, mígnem Portlandben az egykor a Broadwayn is játszó Josephine Dillon társulatához szegődött.

A 37 éves Dillon fantáziát látott a 23 éves fiatalemberben és elhatározta: sztárt farag belőle. Első lépésként feleségül ment hozzá, a házasság tisztán racionális és nem érzelmi alapon működött. Dillon viselkedni tanította férjét és kapcsolatai révén apró szerepeket szerzett neki némafilmekben. 1928-ban elváltak, Gable nem sokkal később elvette a nála 17 évvel idősebb, gazdag társaságbeli asszonyt, Ria Langhamet, aki tovább csiszolgatta darabos modorát és bevezette a befolyásos körökbe. Próbafelvételt is kijárt neki, ennek során hangzott el Daryl F. Zanuck producer részéről a legendás megjegyzés: „A füleid túl nagyok, úgy nézel ki, mint egy majom.”

Gable-t mégis szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) stúdió, és rövid idő alatt a legnépszerűbb sztárok egyike, az „igazi amerikai férfi” lett: bátor, hódító, érzelmes, igazságszerető, sármos, amihez némi fanyar szatirizáló kedv is társult.

1934-ben az Ez történt egy éjszaka című filmért Oscar-díjat kapott, a következő évben ismét jelölték a Lázadás a Bountyn főszerepéért. Ebben az évben ismét elvált, miután viharos románcba keveredett Loretta Younggal, a kapcsolatból született kislányt azonban egyikük sem vállalta a nyilvánosság előtt. 1939-ben megkapta Rhett Butler szerepét az Elfújta a szélben, s ismét Oscarra jelölték. Ugyanebben az évben – életében először – szerelemből nősült: feleségül vette Carole Lombard színésznőt, akiben végre igazi társra lelt. A boldogság nem tartott sokáig: Lombard 1942-ben meghalt, Gable pedig bevonult a légierőhöz, ahonnan a háború után őrnagyi rangban szerelt le.

Leszerelése után a Metro-Goldwyn-Mayer megújította szerződését, mert típusa nem ment ki a divatból: deresedő hajjal változatlanul hódító figurákat játszott, de a harmincas évek diadalmenetét már nem tudta megismételni (Kaland, 1946; Parancsnoksági döntés, 1948; Át a széles Missourin, 1951; Mogambo, 1953; A nagy riport, 1958).

1949-ben negyedszer is megházasodott, s bár három héttel később belátta, hogy hibázott, csak 1951-ben vált el. Ötödik feleségétől kapta meg végre azt, amire mindig is vágyott: a családot. Kay Spreckels két gyermeket vitt a házasságba, akiket Gable adoptált, de nagyon várt közös fiuk, John Clark Gable születését már nem érte meg. Az Arthur Miller Kallódó emberek című drámájából forgatott film elkészülte után két héttel, 1960. november 16-án halt meg szívrohamban, még hatvan évet sem élt.

Vezető videó: Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) és Rhett Butler (Clark Gable) az Elfújta a szél 1939-es adaptációjában

Kapcsolódó:

Top 10 Clark Gable-film