Mindenki győzött

Igor Matovič  sajtótájékoztatója a Brüsszeli csúcs után.

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján. Az EU hétéves költségvetése, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap körülbelül 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi kerete erőforrást jelent, s elősegíti a felépülést és egy ellenállóbb, zöldebb, digitálisabb Európai Unió kiépítését.

A huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

„Földrajzilag közel vagyunk, sok kérdésben emberileg is közel állunk egymáshoz, másrészt viszont Szlovákia szuverén állam, bizonyos kérdésekben saját útját kell járnia, ebben az értelemben nem leszünk a V4 rabszolgája, ha támogatni kell valamit, és az helyes dolog, akkor támogatni fogjuk, és együtt leszünk.” 

További hasonló témájú videók