Marek Krajčí egészségügyi miniszter a járványügyi helyzetről

Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott a járványügyi helyzetről. December 7-től az ingázóknak, diákoknak és a határ környékén lakóknak is kötelező lesz a határ átlépéskor felmutatni egy két hétnél nem régebbi antigén tesztet.

A jövő héten pontosítják az ingázók és a határ közelében lakók számára a feltételeket.  A vendéglők külső teraszainak elkerítését kritizálva a tisztifőorvos figyelmeztetett arra, hogy ha a vendéglátósok folyamatosan ignorálni fogják, vagy igyekeznek megkerülni az intézkedéseket, akkor keményebb fellépésre számíthatnak. Jelenleg a rendelet nem teszi lehetővé, hogy a teraszt négy oldalról elzárják. Egy oldalnak szabadon kell maradnia, hogy a légáramlás biztosított legyen.

Az antigén tesztek fejlesztése olyan ütemben fejlődik, hogy ma már elérhetőek olyan Ag tesztek is, amelyekkel otthon mindenki letesztelhetné magát. Az USA-ban már megkapták az engedélyt, az EU területén ez még várat magára.  

Közművelődés és érték
EasyCOV: Covid-19 salivary rapid and easy molecular test
Sensitivity: 86% – Specificity: 99% (validated by a clinical study)

A globális Covid-19 járvány jelenlegi összefüggésében a SkillCell és a Sys2Diag/CNRS valamint több más laboratórium is gyors diagnosztikai teszteket fejleszt, hogy legyen egy gyors és könnyen használható molekuláris nyálalapú szűrést lehetővé tevő vizsgálati módszer a Covid-19 betegek számára. Amint azt számos kiváló tudományos tanulmány mutatja, a nyálban levő anyagok lehetővé teszik a vírus hatékony felismerését egy nem invazív, biztonságos mintagyűjtés mellett.

 

easycov-covid-19-salivary-rapid-test

További hasonló témájú videók