Tamkó Sirató Károly (most főleg gyerekeknek)

115 éve született Tamkó Sirató Károly József Attila-díjas (1976) magyar költő, művészetfilozófus, műfordító. A fiatal Tamkó Párizsban, 1936-ban kiáltványban foglalta össze elvi-elméleti gondolatait az avantgárd feladatairól és céljairól.

Dimenzionista manifesztumot számos híresség írta alá (pl. Vaszilij KandinszkijMarcel DuchampJoan Miró), Tamkó hatása az absztrakt geometrikus művészeti mozgalomban, a MADI-ban, illetve olyan kortárs költők életművében, mint Petőcz András, vagy Szombathy Bálint, máig érzékelhető.

Tamkó Sirató Károly egyike azon keveseknek, akik megújították a magyar gyermeklírát: a hagyományhoz oly szorosan kötődő műfajt új témákkal, új formanyelvvel és látásmóddal gazdagította. A húszas években dadaista gesztusaival nagy feltűnést keltő, szürrealista elemekkel élő költő, műfordító a hetvenes évektől kezdve fordult a gyermekversek felé. Köteteinek megjelenése mindig élményszámba ment, a Pinty és Ponty, a Szélkiáltó, a Tengerecki Pál és a Tengerecki hazaszáll mára már klasszikussá vált.

Tamkó-Sirató Károly: Tengerecki Pál • A verset elmondja Thuróczy Szabolcs. A film rendezője Máté András, a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatója.

Tamkó Sirató Károly: Szembeszél

Hogyha
fúj
a
szembeszél,
okos
ember
nem beszél!
Lélegzik az orrán át.
Nagy hidegben,
őôsz-esőben
így
játssza ki
a náthát!
 
************************
Videó: Kicsi Hang: Lantos Borbély Katalin és Menyhárt József duóját Bertók István zongoraművész egészítette ki a HeArt/Szívverés programjában, amelynek gazdája az ANIMA Társaság, társszervezője az Ifjú Szivek Táncszínház, helyszíne annak színházterme és akkot éppen újonnan kialakított klubhelyisége. A sorozat az SZK Kormányhivatala 2011-es kisebbségi programjának támogatásával valósulhat meg.

További hasonló témájú videók