Díjat nyert Kárpáti György Mór történelmi filmje

Október 4. és 10. között zajlott a 24. Milánói Filmfesztivál. Az olaszországi filmszemle nemzetközi versenyén vett részt Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után játszódó magyar alkotás az Aprile-díjat nyerte el, amelyet a fesztivál jelölőbizottsága ítélt oda.

,,A szuverenitásra törekvő tendenciák és az idegengyűlöletet uralta korunkban ez egy olyan film, amely nem fél a régmúlt, a 19. századi Európa kegyetlenségének bemutatásával rámutatni napjaink ellentmondásosságára. A díjat azért a bátorságáért kapja, hogy nem fél feltépni a régi sebeket a kosztümös filmművészet kimeríthetetlen nyelvezetét használva” – szerepel az indoklásban.

Guerilla nemzetközi premierje Észak-Európa legnagyobb filmfesztiválján, a svéd Göteborgban volt, majd Németországba is meghívták. Itthon a mozikba márciusban jutott el Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, amely a Filmalap Inkubátor Programjában készült. A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij.

A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor. Az alkotást a Proton Cinema a Filmalap támogatásával gyártotta, producere Petrányi Viktória. (Film.hu)

További hasonló témájú videók