Robert Lamm 75

75 éves Robert Lamm, a Chicago zenekar egyik alapítója.

A Chicago első három albuma dupla album volt, míg a negyedik egy quadruple. Negyedik lemezük nemcsak négy lemez összessége, de ráadásul még koncertalbum is. A felvételek a Carnagie Hallban készültek, a közönség előtt. Ettől kezdve már csak szimpla LP-k következtek. Stílusuk hasonlított a Blood, Sweat & Tears-éhez. Bár ők inkább voltak soulosak fúvósaik által, mint a Chicago, amely közelebb maradt az eredeti gyökerekhez, a blueshoz.

Felejthetetlen sikerük volt az I’m A Man feldolgozása, amelyben a vokál blues stílusa épp annyira elkápráztató, mint amennyire a szám hosszú gitárszólója fülkápráztató. Általában igaz az, hogy első albumaikon igen jó és igen hosszú hangszeres szólók voltak.

Az együttes vezéregyéniségei Peter Cetera, Terry Kath és Robert Lamm voltak. Az általuk meghatározott irányvonalat a kiegészítő fúvósok igen szép hangzással tették még érdekesebbé. Kiváló számaik voltak: Free From Guitar, Listen, Hide Away, Little Miss Love.

A 80-as években már csak kétévente jelentettek meg egy-egy korongot, amelyek többnyire elég átlagosra sikerültek. Talán ennek következtében Cetera 85-ben kivált a zenekarból és szólókarrierbe kezdett, helyére Jason Scheff került. A kilencvenes években ismét visszatértek a kezdeti zenei stílusukhoz és ehhez hűek maradtak mind a mai napig.