Örkény István (1912–1979)

40 éve halt meg Örkény István, a Nyugat folyóirat harmadik nemzedékének tagja, a Szép Szó körének írója. Fő témája a század abszurd történelme. Műveinek alapminősége a groteszk. A novella megújítója, ő alakította ki az úgynevezett egyperces novella műfaját.

Laboda Róbert amatőr színész-rendező rendezésében a DH tábori színház előadást rögtönzött Örkény István A végzet című egyperceséből. Az előadást 2011. július 15-én, pénteken este tartották a kis, félhomályos mozisátorban (azért valami látszik belőle)…

Örkény István: A végzet

Valahol a Nagy Magyar Alföldnek egy kicsike tanyáján éldegélt egy család, apa, anya és két gyerek, mind pogácsakedvelők. Ha a mamának volt rá ideje, s kedvében akart járni övéinek, sütött nekik egy nagy tepsi pogácsát.

Egyszer azonban liszt helyett mérges rovarirtó szert gyúrt a tésztába. Ízre nem volt rosszabb, így hát jól bepogácsáztak, s reggelre meghaltak mind a négyen, az apa, az anya, a gyerekek.

Negyednap eltemették őket, s aztán összejött a rokonság, meg a közeli és távolabbi szomszédok, ahogy az már illik, halotti torra. Homoki bort ittak, s hozzá a maradék pogácsát majszolgatták. El is patkoltak mind, ahányan voltak.

A mentősöknek – az orvosnak, a két hordágyvivőnek meg a sofőrnek – már nem akadt dolguk. Csak fejcsóválva körüljárták azt a sok halottat, s mielőtt visszaindultak volna, megettek néhány pogácsát, ittak rá egy kis bort.

Kivéve a sofőrt. Bort nem ihatott, mert vezetnie kellett, a pogácsát pedig nem szerette. De ami ott maradt a tepsiben, azt újságpapírba csomagolva letette az ülése mellé, hogy kárba ne vesszen. Jó lesz az még, gondolta, valakinek.

És most viszi!

(1975)

_________________

A ráckevei Szín-folt társulat három egyperces novellát vitt színre: Választék, Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók, A törzsvendég (2012) Videó: zilahifilm

Örkény István digitalizált művei

 

További hasonló témájú videók