Gombaszögi Nyári Tábor – A világ az abszolút nulla közelében

Szabó Pál kassai fizikus előadása látványos kísérletekkel teletűzdelt, érdekfeszítő bemutató volt a Gombaszögi Nyári Táborban. 

Szabó Pál fizikus, alacsony hőmérsékletű fizikával foglalkozik a Szlovák Tudományos Akadémia Kassai Kísérleti Fizikai Kutatóintézetében (ÚEF SAV). Rendszeresen publikál a világ vezető fizikai folyóirataiban. 2002-ben az Év Fiatal Tudósa Szlovákiában. Évekig az Alacsony Hőmérsékletű Fizikai Osztály osztályvezetője volt.

Jelenleg a Kísérleti Fizikai Kutatóintézet tudományos titkára. Nagyon alacsony hőmérsékleteken világunk teljesen megváltozik. Nemcsak a szerves anyagok dermednek kővé a nagy hidegtől, hanem a szervetlen anyagok tulajdonságai is teljesen megváltoznak: a szuperfolyadékok viszkozitás nélkül folynak, a szupravezetők ellenállás nélkül vezetik az elektromos áramot… Az abszolút nulla közelében a klasszikus fizika már nem alkalmazható minden jelenség leírására, a kvantum világ törvényei érvényesek.

Az előadás bemutató kísérletek segítségével vezeti be az érdeklődőket az alacsony hőmérsékletű fizika világába.

Gombaszögi Nyári Tábor - A világ az abszolút nulla közelében
Gombaszögi Nyári Tábor – A világ az abszolút nulla közelében

 

Szabó Pál (1968. júl. 7. Kassa) Fizikus, tudományos kutató. Általános és középiskolai tanulmányait Kassán végezte (1986). A kassai P. J. Šafárik Egyetemen fizikusi oklevelet szerzett (1991). 1991-től a SZTA kassai Kísérleti Fizikai Kutató Intézetének tudományos munkatársa, 2010-től az Alacsony Hőmérsékletű Fizika Osztályának vezetője, a Šafárik Egyetem oktatója. 1998-ban PhD-fokozatot szerzett a magas hőmérsékletű szupravezetőkről írt disszertációjával. 1993–1999-ben ösztöndíjasként a németországi Max Planck Intézetben, a franciaországi CNRS-ben és a Grenoble-i Erős Mágneses Terek Laboratóriumában járt tanulmányúton. 2000–2003 között megszakításokkal meghívott kutatóként 9 hónapot töltött a Grenoble-i J. Fourier Egyetemen. 2004–2008 között több ízben vendégkutató volt a madridi UAM Egyetemen. Kutatási területe az alacsony hőmérsékletű fizika, elsősorban a szupravezető anyagok fizikai tulajdonságainak vizsgálata. 2007–2010-ben spanyol kollégákkal közösen alacsony hőmérsékletű pásztázó alagút-elektronmikroszkópot épített a kassai Kísérleti Fizikai Kutató Intézetben. A berendezés segítségével az atomok szintjén vizsgálhatók bizonyos fémes anyagok fizikai tulajdonságai nagyon alacsony hőmérsékleteken és erős mágneses térben. Szlovákiai és külföldi folyóiratokban eddig közel 90 tudományos közleménye jelent meg. Közreműködött a Szlovák Televíziónak az alacsony hőmérsékletű fizikáról készült ismeretterjesztő filmjének elkészítésében (2010). (adatbank)

 

További hasonló témájú videók