Hétszázadszor az utcán az igazságért

Augusztus 25-én a „Szombati Anyák” hétszázadik alkalommal gyűltek össze, hogy a hatalom által a kilencvenes években eltüntetett gyerekeikért protestáljanak. A csoport az állami archívumok megnyitását követeli, így az eltűntek sorsára fény derülhet. 

A török rendőrség szétverte a tüntetést, és több embert letartóztatott. Köztük egy 82 éves asszonyt is, aki a megemlékezések egyik legismertebb arca, és akit 1997-ben is rendőrök vittek el egy hasonló megmozdulásról.

 

https://www.youtube.com/watch?v=y1W29INQDUk

 

Az 1978-ban Törökországban alakult Kurd Munkáspárt (PKK) a kezdetek óta a kurd függetlenségért harcolt, ami 1984-ben széles fegyveres konfliktusba torkollott. Az összecsapásokban az 1990-es években tízezrek haltak meg. Sokan pedig egyszerűen eltűntek, és azóta sem kerültek elő. A török kormány a PKK-t terrorszervezetnek bélyegezte.

A „Szombati Anyák” 1995 óta szerveznek tüntetéseket eltűnt gyermekeikért. Augusztus 25-én hétszázadik alkalommal gyűltek össze Isztambulban, kezükben fiaik és lányaik fényképével. Tudni akarják, hogy mi történt a 20 éve nem látott gyerekeikkel. A Szombati anyák hozzátartozói a török állam és a kurd felkelők közötti fegyveres konfliktus alatt tűntek el, feltehetőleg meggyilkolták őket.

„Ha halottak, a csontjaikat akarjuk! Ez minden” – mondta az egyik protestáló anya egy török lapnak, az Ahval-nak.

A török rendőrség (köztük női rohamosztagosok) könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta szét az augusztus 25-i tüntetést, mert a kormány szerint kapcsolat van a demonstrálók és a PKK között.

Az biztos, hogy a letartóztatottak között van a tüntetések egyik legismertebb arca, a 82 éves Emine Ocak is, akinek Hasan nevű fia 1995-ben tűnt el egy letartóztatás után.

Paula Lamont, Kurdisztáni Szolidaritási kampány társelnöke egy londoni szimpátiatüntetésen közölte, hogy a Szombati Anyák csak egyetlen egyszerű kérdést tettek fel: „Hol vannak a szeretteink?

 

Emine Ocak
Emine Ocak letartóztatása • Fotó: AFP HAYRI TUNC

Via Átlátszó.hu; Morning Star

 

További hasonló témájú videók