Kutyavilág Bélvatán

kutyaoktatás Bélvatán2016. június 4-én Bélvatán a Vöröskereszt helyi alapszervezete emlékhelyet hozott létre a falu első fennmaradt írásos említésének 777. évfordulója tiszteletére, gazdag program keretében.

Ennek keretében szerepelt a kutyaiskola növendékeinek bemutatója, amiből nézzenek meg néhány ijesztőnek tűnő részletet.

Zene: Weöres Sándor: Kutya-tár, Holló együttes

___________
A „kutyasuttogó” egy kutyakiképzési módszer, melynek célja a kutya engedelmességre való tanítása, és a kutya-gazda kapcsolat összehangolása. Ez egy olyan speciális képzési módszer, amely a testbeszédre fekteti a hangsúlyt, megtanít arra, hogy testbeszéd segítségével miként adhatsz parancsokat a kutyádnak. A hagyományos képzési módszerekkel ellentétben, amelyek segítségével megtaníthatod a neki, hogy miként hajtson végre egy parancsot, a „kutyasuttogó”módszer arról szól, hogyan lehetsz te az alfa.

Ez a módszer a kutyalélektant használja fel arra, hogy minél jobb kapcsolat alakuljon ki az eb és gazdája között. Azért hívják ezt a módszert „kutyasuttogónak”, mert nem az a célja, hogy a gazda a parancsot ne hangosan adja ki, és annak megtagadását kiabálással büntesse, hanem épp ellenkezőleg, halk szavakkal, nyugodt és következetes módon kell a kutya tudtára adni, hogy pontosan mi is a gazdi elvárása.

A jó vezető, legyen az ember vagy kutya, nem kényszerít és nem manipulál. A hozzáállás mindkét részről fontos tényező. Ha kutyádat gyorsan akarod kiképezni, és türelmetlen vagy vele szemben, akkor az bizonytalanná és makaccsá válik. Tiszteld az állatot, és ő is tisztelni fog téged! Határozd meg előre, hogy milyen jutalmakban részesülhet, és azokat építsd be a kiképzésbe! Az emberekhez hasonlóan, a kutyát sem szabad túl sok ideig képezni, mert megunja, és ily módon nem fogjuk vele megszerettetni. Úgy kell begyakoroltatni vele a feladatokat, hogy közben élvezze és várja a következő alkalmat.

Most, hogy már van fogalmad arról, hogy mit is jelent a „kutyasuttogó” módszer, és miben tér el a szokásos módszerektől, itt az ideje annak, hogy bemutassunk néhány konkrét képzési tevékenységet.

Most lássuk, hogyan taníthatod meg a kutyádat ülni? Valahányszor azt akarod, hogy üljön, mondd neki határozottan, hogy: „ülj!”, aztán amikor leült, jutalmazd meg! A pozitív megerősítés egy jó módja annak, hogy érzelmileg magadhoz kösd a kutyádat.

A „kutyasuttogó” módszer hierarchikus, te vagy a falkavezér, és ő a falkád egyik tagja. A kényszerítés, kiabálás és negatív megerősítés mellőzésével irányítani tudod a kutyádat. Ezen módszer használatával a kutyád tudja, hogy hol a helye a ranglétrán, és jól érzi majd magát a bőrében.