115 éve született Szerb Antal

Szerb AntalMa 115 éve született legeurópaibb magyar íróink egyike, Szerb Antal. „Kellemetlen, ha azt mondják nekem, irodalomtörténész vagyok. Én író vagyok, akinek témája átmenetileg az irodalomtörténet volt.”

A Pendragon legenda és az Utas és holdvilág biztos világsikerek. 

Negyedik szemeszteres animatik Szerb Antal Utas és holdvilág c. könyvének rádiójátékából vágva. Ringeisen Dávid, 2009

Hegedüs Géza írja A magyar irodalom arcképcsarnokában: „Aligha vitatható, hogy Szerb Antal szépirodalmi főműve A Pendragon legenda. Ennek az 1934-ben először megjelent és azóta nagyon sokszor újra kiadott regénynek előzménye egy ösztöndíjjal Angliában töltött esztendő emléke. Hőse Bátky János, az angol szakos magyar bölcsész, aki okosságával, örök kíváncsiságával és filozopter kétbalkezességével az író önparódiája.” 

Keretlegények verték agyon munkaszolgálatosként, 1945 januárjában, nem sokkal azután, hogy Magyar irodalomtörténetét 1943-ban betiltották és kivonták minden magyar iskolából. Végül is csak minden idők legszórakoztatóbb magyar irodalomtörténetéről van szó, aminek popesszéit még a karfiolfülűek is megértettek volna, ha egy cipészből lett ideológus felolvassa nekik. De nem tették, hiszen Szerb olyanokat állított, minthogy „a nemzetiséget nem a vér határozza meg, hanem az elszánás”.

Könyvtrailer Szerb Antal A Pendragon legenda című regényéhez
Készítették: a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai
Juhász Flóra (12. c) és Miklós Réka (12. c)

A Szerb Antal regényéből készült A Pendragon legenda film hőse a szellem embere, aki a titokzatos rózsakeresztesek nyomát kutatja különböző londoni könyvtárakban. Hamarosan alkalma nyílik rá, hogy a szellemekkel a valóságban is találkozzon. A film a videa megosztón, részletekben található meg ITT.

A könyv a Magyar Elektronikus Könyvtárban ITT olvasható.

További hasonló témájú videók