A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével díjazták Tóth Károlyt

Tóth KárolyA Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével (polgári tagozat) díjazták Tóth Károlyt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját. Az elismerést intézményi és tudományos szervezői munkája, jogvédő tevékenységéért, valamint a felvidéki magyar társadalom önképének kialakítása érdekében végzett tevékenységéért kapta meg. A díjat Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete adta át Somorján 2014. szeptember 5-én pénteken, Áder János köztársasági elnök rövid üzenetének kíséretében.

Tóth Károly 1959. február 27-én született Vágsellyén. Irodalomkritikusként, szervezőként, intézményszervezőként ténykedik. A galántai magyar gimnáziumban érettségizett, a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1983-ban szerzett magyar-történelem szakos oklevelet. Ezt követően segédmunkásként dolgozott, majd pedig 1987–1990-ben a Madách Könyv- és Lapkiadó szakszerkesztője lett. A rendszerváltás idején a Független Magyar Kezdeményezés, később Magyar Polgári Párt egyik alapítója, 1990–1991-ben elnöke, 1991–92 között főtitkára, majd 1998-ig alelnöke volt. 1996 óta a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójaként ügyködik, később a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivői tisztségét is betöltötte. A Fórum Intézet nonprofit szervezetként működik, tudományos társadalomkutató tevékenységet végez, 2006 óta nemzeti jelentőségű intézménynek számít.
„Arra kellett rájönnöm, hogy igen keveset, nagyon keveset csináltam. Komoly díj ez, amit tettem, az a munkaköri kötelességem volt. A közösségi tevékenységben kimagasló szerepet játszottak azok, akik révén én magam is tehettem a dolgomat” – jelentette ki az ünnepségen Tóth Károly, aki megköszönte családjának és legközelebbi rokonainak a támogatást. A díjazott kitért arra is, hogy az elismerést indokló vívmányokban nagy szerepe volt a Fórum Intézet munkatársainak, akik megtalálták a maguk szerepét, és csapatként ténykednek. „A jövőben a díj által még inkább elkötelezve fogunk dolgozni” – tette hozzá Tóth Károly.

[mappress mapid=”11″]

További hasonló témájú videók