Balázs F. Attila-Regős István: Karácsonyi hazaérkezés

Balázs F. Attila-Regős István: Karácsonyi hazaérkezésMinden kedves Nézőnknek békés, boldog karácsonyt kívánunk szeretettel az alábbi megzenésített verssel.
 Balázs F. Attila-Regős István: Karácsonyi hazaérkezés. Cselik Gábor zongorán játszik, a furulya Dresch „Dudás” Mihály ajkán szólal meg, énekel Vadon Irén. 

https://vimeo.com/56215729

A képek az UNICEF karácsonyi kínálatából valók. Megvásárlásukkal a világ nélkülöző gyermekeit segítik.
 

UNICEF:

„100 millió dollárra van szükségem, hogy 6 millió gyereknek egy pohár tejet és egy darab kenyeret adhassak.”

(Maurice Pate, Unicef első főigazgatójának levele az amerikai külügyminiszternek, 1947)

Az UNICEF ezzel a mondattal indult, hogy segítsen a II. világháború utáni Európában fagyoskodó, éhező és beteg gyerekeken, akiknek a háború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. Az ENSZ Közgyűlése az alapot határozatával, ideiglenes jelleggel hozta létre 1946. december 11-én. 1953. október 6-án újabb határozattal az UNICEF nevét megváltoztatták, egyben az ENSZ állandó segédszervévé tették.Az UNICEF fejlesztési szervezet, melynek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai. Ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozza; nem részesedik az ENSZ költségvetéséből. Az UNICEF adminisztrációs költségei nem haladják meg a 7%-ot, éves költségvetése meghaladja a 2,5 milliárd dollárt. Bevételeinek több mint 80%-át közvetlenül gyermekprogramjaira költi. 2007-ben a szervezet kiadásainak több mint felét gyermek-egészségügyi, 22%-át oktatási, mintegy 10%-át gyermekvédelmi, további 10%-át pedig gyermekjogi programokra fordította. A költségvetésnek kb. 6,5%-át tették ki az AIDS elleni programok. Az UNICEF csak 2010-ben 290 humanitárius (háború-, természeti katasztrófa) helyzetre reagált 98 országban.Az UNICEF fennállása óta több gyermekéletet mentett meg, mint bármely más humanitárius szervezet a világon. Tevékenységét csak és kizárólag adományokból tartja fenn. Az adományozásnak több formája lehetséges úgyis mint egyszeri adományozás, rendszeres (havi) adományozás, vagy az UNICEF ajándéktárgyak vásárlása. Magyarországon ezen lehetőségek kiegészülnek még a 13666-os telefonszámmal is, amire ha elküldik az UNICEF szót SMS-ben, vagy felhívják a számot, automatikusan 500Ft adományt juttatnak el a magyarországi UNICEF-nek.A szervezet magyar honlapján mindegyik lehetőségről kaphatnak az érdeklődök bővebb információt, illetve a lapon keresztül adakozhatnak is.A szervezetnek kb. 8 millió adományozója és legalább százezer önkéntese van a világon.A szükséges pénzügyi támogatás megszerzésében fontos szerepet játszanak a a fejlett országokban működő nemzeti bizottságok. 2009-ben 35 nemzeti bizottság működött, köztük az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.Munkáját jószolgálati nagykövetek támogatják és népszerűsítik. Közülük a legismertebbek Audrey Hepburn és Peter Ustinov voltak; ma olyan népszerű személyiségek támogatják a szervezet munkáját, mint Roger Federer, Serena Williams, Claudia Schiffer, Roger Moore, Whoopi Goldberg, Susan Sarandon, Mia Farrow, David Beckham, Lionel Messi, a Berlini Filharmonikusok zenészei, de az UNICEF logója látható az FC Barcelona mezén is. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjalismerték el.

Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására. Programjai a legszegényebb országok legrászorultabb gyermekeit segítik. Csak az érintett kormányok beleegyezésével nyújt segítséget. Részt vesz – más ENSZ szervezetekkel, például FAO-val, UNDP-vel együtt – a fejlődő országok nemzeti fejlesztési programjaiban. A Gyermekalap államok és magánszemélyek adományait gyűjti. Az UNICEF a gyermekek jogainak szószólója, fontos szerepet játszik a Gyermek Jogairól 1989-ben elfogadott ENSZ egyezmény végrehajtásának ellenőrzésében. Ilyen minőségében jár el Magyarországon is. 2012-ben például a Gyermek, de joggal kampánnyal kezdte el a gyerekek jogait népszerűsíteni a szülők és gyerekek körében. (Wikipedia)

További hasonló témájú videók