Lili Palmer és Mészáros Ági

110 éve születtek mindketten, ugyanezen a napon.

Lilli Palmer fiatalkorában reményteljes pingpongtehetség volt. Az 1930-as berlini asztalitenisz-világbajnokságon még Peiser néven legyőzte a későbbi világbajnokot, Mednyánszky Máriát is. Játszott Curd Jürgensszel és Romy Schneiderrel, de nemcsak otthon, hanem Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is nagy sikereket aratott Clark Gable, James Mason, Jean Gabin és Charles Boyer oldalán. Színészi tevékenységéért számos díjjal – többek közt az Arany Filmszalaggal – tüntették ki.

Mészáros Ági kétszeres Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. Voith Ági Jászai Mari-díjas magyar színésznő édesanyja. Nem volt képzett színész, nevelőszülei kívánságára lépett színpadra 1934-ben, 20 éves korában, Szegeden, ahol 1939-ig játszott. Vidéki sikerei után szerződtette Németh Antal a budapesti Nemzeti Színházhoz, amelynek 1983-ban történt nyugdíjazásáig tagja volt.

A szakma hamar felfigyelt a szelíd kedves művésznő játékára, és Dario Niccodemi: Tacskó c. vígjátékának címszerepében (1943) már a közönség is megszerette. Eleinte naivákat, magyar parasztlányokat, Molière lepcses szolgálóit alakította a maga bájos egyszerűségével. A magyar irodalom klasszikusai közül egyik legfontosabb szerepe volt a Gellért Endre rendezte Úri muri Rozikája. Játéka szinte eszköztelenül egyszerű, alakjai elsősorban szép és kifejező színpadi beszédében, humorérzékével nyerték el végleges formájukat.

Országos népszerűséget hozott neki 1948-ban a Talpalatnyi föld című filmben játszott szerepe.

 

Fent:

Hitchcock: Titkosügynök (1936) • angol krimi
Szereplők: John Gielgud, Peter Lorre, Madeleine Carroll, Robert Young, Percy Marmont, Lilli Palmer, Charles Carson
Író: William Somerset Maugham
Forgatókönyvíró: Charles Bennett, Campbell Dixon
Zene: John Greenwood
Rendező: Alfred Hitchcock

Richard Ashenden az Excelsior szállodába érkezik ahol előzetes foglalására a 234-35-ös lakosztályt kapja. Mivel agglegény, csodálkozik, amikor a portás közli, hogy a „felesége” már előző nap megérkezett. A szobájában egy úriembert lát csevegni egy szép szőke hölggyel, aki hitvesi csókkal siet „férje” fogadására. A színjáték tökéletesen sikerül, az amerikai lovag sűrű bocsánatkérések közepette távozik. Elsa és Richard kettesben maradva megismerkednek egymással, mivel mindketten az angol kémelhárításnak dolgoznak. Elsa „izgalmas borzongásra” vágyott, ezért vállalta a nem éppen veszélytelen megbízatást, Richardnak pedig be kellett ugrania egy ügynök váratlan halála miatt. Mindkettejüket R. úr küldte ide Londonból azért, hogy ártalmatlanná tegyenek egy veszélyes német ügynököt. Feladatuk csupán a német kém kilétének kiderítése, a piszkos munkához, vagyis hatástalanításához segítőtársat kapnak egy meglehetősen fura, de annál szórakoztatóbb figura: Alfredo Pantaleon Mendóza Lopez tábornok, a „fejvadász” személyében…

Kapcsolódó:

Lelencháztól a Nemzeti Színházig – Mészáros Ági élete