„Jazz is a good barometer of freedom” (Duke Ellington)

Jazz pianist Duke Ellington poses Nov. 3, 1954, at the KFG Radio Studio for Fitzsimons Army Medical Center in Aurora, Colorado. (Közkincs)

50 éve hunyt el Duke Ellington többszörös Grammy-díjas amerikai zenekarvezető, virtuóz zongorista, zeneszerző, a jazz és az amerikai zene egyik legnagyobb hatású alakja. Fél évszázados pályafutása során olyan legendákkal lépett fel, mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald vagy John Coltrane. Stílusa az 1940-es évektől kisebb vagy nagyobb mértékben a legtöbb jazz zenekarra hatással volt.

Zseniális muzsikusként hatalmas életművet hozott létre, mintegy kétezer szerzemény fűződik a nevéhez. Az 1940-es évektől többtételes, nagyobb lélegzetű műveket is alkotott, mégis rövid, három-négy perces darabjaival tett szert világszerte nagy népszerűségre. Fő hangszere a zenekara volt, pontosan tudta, melyik muzsikusa mire képes, és a szólamokat az ő alkatukra szabta.
Ellington hazájában és Franciaországban is elnyerte a legmagasabb állami kitüntetést. 13 Grammy-díjából kettőt a halála után kapott meg. Száznál több lemeze jelent meg, legalább ezer művet komponált, a jazzszámok mellett szviteket, koncertműveket és filmzenéket. Önéletrajzi könyve Mindenem a muzsika címmel jelent meg magyarul.

Kertész Ákos Makra című regényében Makra és Vali a luxemburgi adón Duke Ellingtont hallgatnak… Boris Vian Tajtékos napok című könyvének is fontos alakja.