Joe Cocker negyven albumot hagyott maga után

Joe Cocker
Joe Cocker

80 éve született Joe Cocker, Grammy-díjas angol blues- és rockénekes.

Jellegzetesen rekedtes, mély hangon énekelt, sikereit olyan slágereknek köszönhette, mint a With A Little Help From My Friends, You Are So Beautiful, az Up Where We Belong, az Unchain My Heart és a You Can Leave Your Hat On című dalok.

Zenészként első sikerét Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel.

Blues-rock-énekesi karrierje 1964-ben kezdődött. 1968-ban felfedezte a Procol Harum együttes menedzsere, első lemezén olyan nevekkel együtt szerepelt, mint Jimmy Page és John Paul Jones (Led Zeppelin). Részt vett a Woodstock fesztiválon, itt ő számított az egyik legnagyobb szenzációnak rekedt hangjával, jellegzetes léggitározásával, zabolázatlan mozdulataival.

Negyven albumot hagyott maga után, és többször körbeturnézta a világot. 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták zenei szolgálatáért. Noha a nyolcvanas évektől egy coloradói farmon élt, büszke volt angolságára, az amerikai állampolgárságot nem vette fel és élete végéig Angliából hozatta a teát.

Utolsó két albuma, a Hard Knocks (2010) és Fire It Up (2012) is sikeres lett, de az évtizedek óta folyamatosan turnézó énekes elismerte, hogy egyre nehezebben bírja a munkát.

Magyarországon hatszor lépett fel, először 1992-ben a Budapest Sportcsarnokban, tíz évvel később a Kapcsolat koncerten a Felvonulási téren 300 ezer néző előtt énekelt, utoljára 2011-ben Budapesten láthatta a magyar közönség.

Joe Cocker hetvenéves korában, 2014. december 22-én halt meg a coloradói Crawfordban tüdőrák következtében. Életéről 2017-ben mutattak be dokumentumfilmet Mad Dog with Soul címmel.

További hasonló témájú videók