QJÚB – A KOCKA KIBONTÁSA

Pozsony környékieknek ajánljuk a mosonmagyaróvári előadást. Május 28-án 18 órai kezdettel adja elő a Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján összeállított QJÚB – A KOCKA KIBONTÁSA című irodalmi-koncertszínházi  produkciót Vecsei H. Miklós és csapata, a Kiégő Izzók élő, vetített díszletében, Koltay Szonja Dorottya installációjával.

A Vecsei H. Miklós által megálmodott előadás a Kiégő Izzók csapatának látványvilágával karöltve valódi különlegesség a mai magyar könnyűzene és az irodalmi élet piacán egyaránt, rámutatva arra, hogy az elmélyült, sokszor a szakrális irodalomhoz visszanyúló szövegeken alapuló progresszív útkeresésnek helye van a magyar irodalmi, zenei és színházi világban.

A QJÚB című produkció látványvilágát a többszörös díjnyertes animációkészítő, Koltay Szonja Dorottya jegyzi. A színház, a zene, az irodalom és a performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze.

Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában Csoóri Sándor és Pilinszky János műveire alkalmazni, hogy a két költő életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben. Az előadás a maga komplexitásában kivételes kulturális csemegét kínál, Csoóri Sándor és Pilinszky János egymásétól távol álló költészetén és esszéin keresztül arra mutatva rá, hogyan lehet az irodalmi hagyományt korszerű művészi eszközökkel elevenné, mélyen aktuálissá és „fogyaszthatóvá” tenni. A végeredmény önmagáért beszél…

További hasonló témájú videók