Minden idők egyik legnagyobb táncművésze

Margot Fonteyn

105 éve született Margot Fonteyn angol balett-táncosnő, akit minden idők egyik legnagyobb táncművészének tartanak. Bámulatos eleganciával és drámaisággal táncolt, a kritikák muzikalitását, technikai tökéletességét és kiváló jellemábrázoló képességét emelték ki.

Margaret Hookham néven született 1919. május 18-án a Londonhoz közeli Reigate-ben angol apa és félig brazil, félig ír anya gyermekeként. Sötét szemét, olajosan fénylő bőrét anyjától örökölte, s az ő Fontes családnevéből alakította ki művésznevét.

Kalandos gyermekkora szülőhazájában, Amerikában és Kínában telt, a tánccal négyévesen Angliában, komolyabban Sanghajban kezdett foglalkozni, ahol egy orosz tanártól vett órákat. Hazatérve Londonba Szerafina Asztafjeva orosz balerina növendéke lett, majd az ír Ninette de Valois-nak, a kor legnagyobb brit balerinájának iskolájában képezte magát.

1934-ben debütált a Diótörőben. A társulat vezető balerinája lett. 1939-ben Csajkovszkij Csipkerózsikájában a főszerepet táncolta, s ma is az ő interpretációját tartják meghatározónak. 1954-ben a Királyi Táncművészeti Akadémia elnökévé választották. 1955-ben vele készült az első élő, színes televíziós balettközvetítés. 1956-ban megkapta a lovagi rang női megfelelőjének számító Dame of British Empire címet.

1962 és 1979 között a Szovjetunióból disszidált Rudolf Nurejev partnere volt. A tizenkilenc évvel fiatalabb táncossal tökéletes párt alkottak, kettősük forradalmasította a balettművészetet, hosszú időre meghatározva annak irányát és színvonalát. Évtizedekig volt a Royal Ballet prímabalerinája.

Magánélete nem alakult sikeresen, 1950-ben férjhez ment egy panamai playboy-diplomatához, aki folyamatosan csalta. 1965-ben egy vetélytársa merényletet szervezett a férj ellen, aki emiatt megbénult. Fonteyn innentől egész életét férje ápolásának szentelte. A Durham Egyetemen, amelynek 1981 és 1990 között kancellárja volt, több épület is a nevét viseli, a New Yorkhoz közeli Peekskillben róla nevezték el a helyi balettakadémiát.

A tánccal nem szakított teljesen, utoljára 1986 februárjában, a Csipkerózsika királynő szerepéért vette fel balettcipőit a Royal Ballet floridai vendégszereplésén. Megírta emlékiratait; A zene varázsa címmel hatrészes televíziós sorozatot készített. Életéről 2005-ben dokumentumfilmet, 2009-ben játékfilmet forgattak.

Fent:

Margot Fonteyn és Rudolf Nurejev a Hattyúk tavában a  The Ed Sullivan Show színpadán, 1965. május 16-án.