Joe Cocker (1944–2014)

75 éve, 1944. május 20-án született John Robert Cocker néven az angliai Sheffieldben, itt élt húszéves koráig. Blues-rock-énekesi karrierje 1964-ben kezdődött. 

Negyven albumot hagyott maga után, és többször körbeturnézta a világot. 1983-ban Grammy-díjat kapott az Up where we belong-ért.

Legismertebb számai a You are so beautiful, az Unchain My Heart, a With a little help from my friends vagy a You can leave your hat on.

Pályája kezdetén szegény munkásgyerek volt: lakatosként, gázszerelőként, benzinkutasként dolgozott. Ekkoriban Ray Charles volt a kedvence. Első együttesében, a Cavaliersben Vance Arnold művésznéven próbálkozott. Amikor 1968-ban felfedezte a Procol Harum együttes menedzsere, első lemezén olyan nagyságokkal együtt szerepelt, mint Jimmy Page és John Paul Jones, akik később a Led Zeppelin együttessel lettek világhírűek.

Részt vett a Woodstocki fesztiválon és a Beatles együttes A Little Help from My Friends című dalának 7 perces változatával világszerte ismertté vált. Bár ezután szinte évenként jelentkezett egy-egy nagylemezzel, az 1970-es években nem tudta megismételni korábbi sikereit – ivott és kábítószert fogyasztott. Csak 1983-ban „jött fel” ismét, mégpedig az Egy tiszt és egy úriember című film betétdalával (Up Where We Belong), amelyet Jennifer Warnesszal együtt adott elő. Ezután Ray Charles klasszikus, Unchain My Heart című dalával aratott sikert. 1986-ban ismét filmdal következett: a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On a 9 és fél hét című filmben, melyben Kim Basinger „vetkőzőszáma” alatt hallható. Az 1990-es években ismét újítani tudott – igaz, mások (például John Lennon, Paul McCartney vagy a U2) slágereit adta elő.

Gyakran koncertezett, ott volt például a berlini fal ledőltét ünneplő hangversenyen. 2005-ben Brassóban lépett fel, az Aranyszarvas-fesztivál nyitókoncertjén. Sikere jellegzetes rekedtes, mély hangjában és egyszerű, szuggesztív előadói stílusában rejlett.

További hasonló témájú videók