Hetvenhetedszer Cannes

Kedden kezdetét vette az idei, 77. Cannes-i Fesztivál, a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja, amely május 25-ig tart a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotában. A rendezvény és a versenyfilm-zsűri elnökének Greta Gerwig amerikai filmrendező-forgatókönyvíró-színésznőt kérték fel, aki a filmes seregszemle történetének 13. női zsűrielnöké lesz. A nyitó- és zárógála házigazdájának szerepét Camille Cottin francia színésznő tölti be.

A fesztivál Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdődik. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel és Raphaël Quenard lesz látható.

Ma tartják az új Mad Max-film, a Furiosa: Történet a Mad Maxből című akciófilm világpremierjét is. George Miller rendező alkotását versenyen kívül mutatják be a cannes-i fesztiválpalotában Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth és Tom Burke színészek részvételével.

https://youtu.be/JAw9oRNKIYg?feature=shared

A 77. Cannes-i Fesztivál megnyitó ünnepségének díszvendége Meryl Streep volt – az amerikai filmművészet ünnepelt alakja ez alkalomból az előadóművészek munkáját elismerő Tiszteletbeli Pálmát vehette át.

A fesztivál szervezői 2024. április 9-én jelentette be, hogy ugyancsak Tiszteletbeli Pálmát vehet át a zárórendezvényen George Lucas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer, mivel „nevének puszta említésére a Hetedik Művészet egy egész szakasza villan be, és néhány felejthetetlen zenei hang hallható (John Williamstől!). A Csillagok háborúja és az Indiana Jones sorozatoktól elválaszthatatlan George Lucas örökre rangot adott a kasszasiker fogalmának és páratlan élvezet nyújtott a nézőknek világszerte.”

A filmfesztivál szintén Arany Pálmával tiszteleg egy filmművészeti legenda előtt: 2024-ben első alkalommal tüntetnek ki vele egy kollektívát, a Studio Ghibli japán animációs filmműhelyt, amely „két csodálatos mesemondónak, Mijazaki Hajaonak és Takahata Iszaonak, valamint kultikus karakterek sokaságának köszönhetően felzárkózott a hollywoodi nagyok mellé, új szelet hozva négy évtized alatt az animációs filmek világába”.

Az idén leginkább várt filmek között található egyebek mellett Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver főszereplésével készülő Megalopolis, Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező adaptációja Emmanuel Carrere francia szerző Limonov című életrajzi regényéből, valamint Terrence Malick amerikai rendező Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje Röhrig Gézával a főszerepben.

Mivel egyre több virtuális valóságban játszódó, interaktív alkotás készül, amelyek többnyire a mesterséges intelligencia (AI) művészeti területében rejlő új lehetőségeket használják fel, a 77. fesztivál szervezői egy újabb szekció létrehozásáról döntöttek, „immerzív verseny” (Compétition immersive) elnevezéssel. Az új verseny a francia Nemzeti Film- és Animált Kép Központ (CNC) támogatásával valósul meg. Kiemeli a immerzív, kollektív, interaktív narratív alkotásokat, amelyek a virtuális és kiterjesztett valóság technológiai sajátosságait felhasználva új utakat dolgoznak ki arra, hogy egy másik testbe, világba, s korba léphessünk be. 2024-ben egy szakemberekből, valamint a filmfesztivál főmegbízottja köré tömörült fesztiválcsapat tagjaiból álló bizottság nyolc immerzív filmet választ ki a megmérettetésre, amelyek vetítésére 2024. május 15–24. között kerül sor.

Versenyprogram

További hasonló témájú videók