A nyalintás nesze és a Superbia megy Cannes-ba

A nyalintás neszeAndrasev Nadja kilencperces, A nyalintás nesze című rövid animációs filmjét meghívták a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű szekciójába. Tóth Luca Superbia című animációs filmjét a Kritikusok Hete válogatta be. 

 
Andrasev Nadja
Andrasev Nadja
A nyalintás nesze az alkotó diplomafilmje volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén, és elkészülését a Filmalap is támogatta.

A Cinéfondation filmszakos diákok nem egész estés munkáit vonultatja fel, 1998 óta rendezik meg. A szekció díjairól idén Naomi Kawase rendező elnökletével dönt a nemzetközi zsűri.

A nyalintás nesze egy nőnek, a növényeinek és egy macskának a különleges viszonyát meséli el. „Andrasev filmje igazán költői-mitológiai, hipnotikusan szürreális pillanatokat és ritmust teremt, miközben a városi magányról mesél” – írták róla.

A Filmalap közleménye szerint Andrasev így nyilatkozott filmjéről: „Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között.”

A film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően a legfontosabb animációs filmes fesztiválon, Annecyban is a versenyprogramban szerepel majd.

Tóth Luca
Tóth Luca – Fotó Tóth Ridovics Máté

Tóth Luca filmje, a Superbia derült égből érkezett, nem is hallottunk róla korábban, a Facebook oldalát is a cannes-i bejelentés apropóján hozták létre. A Filmalap közleménye szerint „a Superbia egy szerzői rövidfilm, mely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglalja több karakter aspektusából is, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel.”

A leírás alapján a film története valami hasonló lehet, mint a Sundance fesztiválra januárban kijutott Limbo Limbo Travel, úgyhogy tényleg mondhatjuk, hogy nagy év ez a magyar animációs lányoknak. (Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)

 A Superbia előzetesét itt lehet megnézni:

Tóth Luca a budapesti MOME-n szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, mely a nagy presztízsű animációs filmfesztiválon Annecy-ban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar mozinézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele. 

superbia3
Fotó: Filmunió / Superbia

A Kritikusok Hetét május 12-20. között 55. alkalommal rendezik meg. Tóth Luca filmje a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli színésznő, rendező elnökletével. 

A Superbia a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült magyar-cseh-szlovák koprodukcióban. A film producere Lukács Péter Benjámin (Fakt Visual Lab), koproducerei Martin Vandas (Maurfilm) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), executive producere Osváth Gábor (Boddah). Az animációs film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája.

További hasonló témájú videók