Különleges, újító: Kovásznai György

Kovásznai György

90 éve született Kovásznai György (1934–1983) festő, animációsfilm-rendező, író, a XX. századi magyar művészet különleges, innovatív alakja. A modernizmusból merítő, a 80-as évek neoexpresszionizmusát a 70-es években már megelőlegező festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író és költő.

A művész korszakalkotó munkássága napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása: magyar és angol nyelvű monográfia, a 23 rövidfilm és a Habfürdő című játékfilm magas minőségű digitalizálása, honlap, social média, nemzetközi kiállítás- és vetítéssorozat gondoskodik arról, hogy minden generáció megismerje ezt az inspiráló anyagot.

Már 15 éves korában elhatározta, hogy festőművész lesz. 1949-ben beiratkozott az OTI szabadiskolába, ahol tanára Szántó Piroska életre szóló hatást tett rá.

1952-ben kezdett el a Képzőművészeti Főiskola festő szakára járni, 1954-ben azonban elhagyta az iskolát, amelyre így emlékezett vissza: „Egyszerűen azért jöttem el, mert a tanárokat tehetségteleneknek, a szellemet pedig ostobának tartottam.”

Innentől bányákban dolgozott, majd 1957-ben visszatért a Képzőművészetire, ahol azonban festészetét felháborítónak, botrányosnak tartották, és még ugyanebben az évben kirúgták az intézményből.

1961-ben Nepp József animációs rendező kereste meg Kovásznait, hogy dolgozzon vele dramaturgként: ekkor írta meg az „Öcsi és a Varázsló” forgatókönyvét. A későbbiekben animációs és natúrfilmekhez, játékfilmekhez is írt forgatókönyveket.

1963: A Pannónia Filmstúdióban elkészítette első önálló animációs filmjét, A monológot. A film bemutatását nagy nehézségek árán érte el a Pannónia Filmstúdió, a Corvin moziban rendezett bemutató közönségsiker volt. Kornissal további 4 közös filmet hoztak létre: „Gitáros fiú a régi képtárban” című kísérleti animációja (1964), ami a Pannónia Filmstúdió egyetlen betiltott filmje lett.

1963–1982 között 26 animációs filmet készített változatos technikákkal. „Reggeltől estig. Valami más.” (1967 – fenti videó), „Egy festő naplója” (1968), „Házasodik a tücsök” (1969)…

Az első festményfilm, az Átváltozások 1964-ben készült el. Első egész estés animációs filmje, a ma is ismert Habfürdő pedig 1979-ben készült el. Ezt a filmet azonban nem fogadta közönségsiker, a kortárs művészek és a nézők is elfordultak tőle.

1983-ban érte a halál, második egész estés animációsfilmje, a francia–magyar koprodukciójú „Candide” előkészítése közben.

Kovásznai György nem csak festett, jelentős írói életművet hagyott hátra, benne önéletrajzi, filozófiai írásokkal, drámákkal.

Bővebbet a fenti linken, illetve a művész hivatalos oldalán tudhatnak meg az érdeklődők. (Érdemes!)

Kapcsolódó:

Kovásznai György munkáiból nyílt kiállítás a METU-n

Ma is megdobogtatja a szívet – Így zajlott a Habfürdő felújítása