Máli néni Kassán

Kerekes Éva a dunaújvárosi Máli néniben

Európa legészakibb magyar színháza, a kassai Thália holnap 19:00 órakor tartja a Máli néni bemutatóját Kerekes Éva főszereplésével, Czajlik József rendezésében. Az előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Thália Színház koprodukciójából született. Aki látni akarja, annak a programban feltüntetett időpontokban lesz rá még alkalma.

A Máli nénit Molnár Ferenc stílusában, illetve a kor divatos, franciás bohózatainak paneljeiből rakta össze Füst Milán 1930-ban, hogy megmutassa, ő is tud bulvárdarabot írni, de a fiókjába süllyesztette ezt a művet, halála után 50 évvel találták csak meg, 1984-ben mutatták be – akkor derült ki, hogy jóval többről szól, mint gondolnánk.

Füst Milán darabja szinte azt sugallja: az élet már nem is álom, inkább őrület. De – vígjátékról lévén szó – szeretnivaló őrület…

A felső videón nem a kassai előadást látják, hanem a Vancouver-i Magyar Színház (Kanada) 2015. évi előadasának amatőr felvételét.  (Forrás: Gyarmati Farkas Dezső)

A Máli néni dunaújvárosi főpróbáján a Dunaújváros Televízió forgatott:

A vígjáték a szépséges Margit kisasszonyról, az őt ostromló, ősz halántékú vezérigazgatóról, annak idegtépően szerelmes, gyermeteg Alfonz fiáról, és lányáról, a titokzatos Tildáról szól. Szerepel továbbá a történetben egy rejtélyes kisfiú, akinek talán három anyja van, talán egy sincs; Horváth úr, az epekedő könyvelő, a mindenütt hallgatózó Novák bácsi, és ennek felesége, az egykor szebb napokat látott Máli néni.

Az előadás olyan témákat feszeget, mint a nők társadalmi helyzete, a mások elvárásainak való görcsös megfelelni akarás, az erkölcs és az erkölcstelenség kuszasága, valamint az, hogy az ártatlan apró füllentések hogyan nőnek gigantikus hazugságokká, és hogy milyen törékeny az emberi méltóság.

„Ez egy vérbeli komédia, ami a félreértésekről szól, és arról, hogyan szabadulhatunk ki a hazugságok, az önámítás és a trükkök csapdájából, amelyekbe nap mint nap beleesünk. Olyan banális helyzeteken keresztül ábrázolja ezt a darab, mint hogy ki az anyja az egyik gyereknek, ki kit szeret és így tovább” – mondta a TASR-nek Forgács Miklós dramaturg.

A vezérigazgató szerepét Őze Áron, a dunaújvárosi színház igazgatója játssza. Úgy fogalmazott, hogy a darab a társadalom széles keresztmetszetét vázolja fel. „A szövegnek sok mély rétege van, nyugodtan mondhatom, hogy a vígjátéki jelenetek esetenként mély pszichológiai problémákat tárnak fel, és fontos témákat boncolgatnak. Az életkor, a nem, szokások és a tapasztalatok alapján mindenki megtalálhatja magát ebben a darabban” – tette hozzá Őze Áron.

Kiemelt képünkön a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Máli nénije.

További hasonló témájú videók