Megtartották az idei LOHRI fesztivált

A tél végét és az aratási szezont ünneplő Lohri Észak-India egyik legnépszerűbb fesztiváljának számít, melyet legfőképpen Pandzsáb és Harijána államaiban ünnepelnek. A Lohrit eredetileg a téli napforduló idején tartották, mára viszont minden év január 13-án vagy mint idén, 14-én, közvetlenül a Makar Sankranti, azaz a Szúrja napistennek tiszteletére megrendezett ünnepség előtt egy nappal kerül rá sor.

AZ ÜNNEPSÉG ELŐTTI NAPOKBAN AZ EMBEREK TŰZIFÁT GYŰJTENEK, HOGY FELKÉSZÜLJENEK A LOHRI ÉJSZAKÁJÁN MEGGYÚJTOTT HATALMAS MÁGLYÁRA.

A hagyományok szerint ilyenkor pattogatott kukoricát, földimogyorót és gajakot (szezámmagból készült desszertet) kóstolgatnak, mielőtt azt áldozatként a tűzbe dobják. Vannak táncos rendezvények, sárkányeregetés, és természetesen az emberek minden jót kívánnak egymásnak a következő esztendőre.

A Makar Sankranti ünnepet ma tartják Indiában:

A Makar Sankranti (délen Pongal-fesztiválnak hívják) a Napisten ünnepe, amit India-szerte megtartanak. Ez az év első fesztiválja a hinduizmusban, amely mindig január 14-ére esik (idén 15-re), amikor a nap a Bak (Makara) állatövi jegyébe lép. Ezt kedvező napnak tekintik, és úgy tartják, hogy ezen a napon ezerszeresen hatnak a tettek eredményei, így a jó tetteikért ezerszeres áldásban lehet részük. Az emberek a szent folyókban és tavakban fürdenek, színes papírsárkányokat eregetnek, és étellel, itallal kínálgatják egymást a jólét, az egészség és a boldogság jókívánságaival együtt.

Az ünnep része a rangoli művészet is: lényege, hogy színes porból vagy apró rizsszemekből gyönyörű ábrákat alkotnak. A művészet, a színek tobzódása, a finom ételek révén ez a felajánlás, a köszönet és a hála ünnepe.

További hasonló témájú videók