55 éve: Jan Palach mártíromsága

Foto: Emil Fafek

55 éve történt, hogy egy cseh egyetemista, Jan Palach tiltakozásul a Varsói Szerződés megszálló csapatainak bevonulása, a prágai tavasz eltiprása ellen, felgyújtotta magát a prágai Vencel téren, az ország védőszentjének, Szent Vencelnek a szobránál.

A közvéleményt sokkolta és megrázta az önégetés. 1969. január 17-én volt az első spontán tüntetés Prága belvárosában, a tömeg a cenzúra eltörlését és az oroszok kivonulását követelte. Másnap éhségsztrájkba kezdett egy csoport fiatal a nemzeti múzeum előtt. Négy napig fagyoskodtak sátrakban, majd az akció befejeződött. Számos városban megemlékező meneteket tartottak, gyakran több tízezer ember részvételével. A megmozdulások mögött gyakran egyetemisták szervezetei álltak. A biztonsági erők nem avatkoztak közbe.

A fő gyülekezőhely, csakúgy, mint 1968 augusztusában, a prágai Vencel tér lett. A Vencel szobor előtti területet röplapok, Palach portréi és gyertyák borították, és zászlós gyászőrség is állt ott. A nemzeti múzeum előtt álló szökőkútnál közszemlére tették Palach halotti maszkját.

Január 20-án, Palach halálának másnapján több tízezer ember vett részt egy megemlékező meneten. A felvonulást az egyetemisták érdekképviselete szervezte, és a Vencel térről indult a Károly Egyetemig. Az épület balkonjáról beszédek hangzottak el. Hasonló megemlékezések voltak más csehszlovák városokban is.

2018-ban film készült róla, ebből való a fenti képsor.

További hasonló témájú videók