Brassó az ajánlott európai turisztikai helyszín

Brassó bekerült a Tripadvisor, a világ egyik vezető utazási honlapjának abba a válogatásába, mely a 25 legjobb turisztikai célpontot sorolja fel 2024-re. A Trending Destinations World in 2024 című listán Brassó a 21. helyen áll, és az egyetlen európai helyszín ebben a rangsorban – adta hírül a hope.ro nyomán a Transindex.ro.

A díj nyertesei azok az úti célok, amelyek szállodái, éttermei és programjai 12 hónapon keresztül nagyszámú, rendkívül pozitív értékelést és véleményt kaptak a közönségtől.

„Románia szívében fekszik Brassó, a hagyomány bájának és a modern városi életnek a harmonikus keveréke. Utazzon emeletes busszal a város körül, és menet közben nézze meg az épületeket, majd szálljon le, hogy bepréselje magát a Zsinór utcába, Európa legszűkebb utcájába. Tegyen egynapos kirándulást, hogy megnézze a prázsmári erődtemplomot, a Libearty barnamedve-menhelyet és a Drakula kastélyaként is ismert Bran várát” – olvasható Brassó leírása a Tripadvisoron.

Kerek József ilyennek látta:

A település nevét 1252-ben említi először IV. Béla egyik adománylevele. Az 1285-ben a tatárok felgyújtották a várost. 1384-ben, a tatárjárások következményeként elkezdték a városfalakat építeni. 1421-ben II. Murád török szultán elfoglalta Brassót, és földig romboltatta a falakat. A város visszafoglalása után 1427-ben Zsigmond király itt tartott országgyűlést. Hunyadi János 1455-ben engedélyezte a brassóiaknak, hogy a cenki vár romjait felhasználva újjáépítsék a város falait. Brassó egykor az erdélyi szászok legjelentősebb városa volt.
Városnéző sétánk során még ma is láthatjuk azon védőfalnak a részeit, melyet a középkorban építettek Brassó köré. Legfőbb nevezetessége a késő gótikus stílusú Fekete-templom, melyet 1385 és 1477 között építettek. A tér közepén álló városháza ma múzeumként működik, gótikus eredetű, mai barokk formáját 1770-ben nyerte el.
A mai Brassó számos épen maradt gyönyörű városrészével, középkori falakkal körbevett belvárosával, hangulatos középkori utcáival, sikátoraival csábítja és varázsolja el az ide látogatókat.

Fenti videó: