John Malkovich 70

John Malkovich Budapesten (forrás: Nők Lapja videó)

John Gavin Malkovich kétszeres Emmy-díjas amerikai színész egyike a legkiemelkedőbb amerikai színházi színészeknek. Pozitív és negatív karaktereket egyaránt hitelesen alakít, ezeket mindig aprólékosan kidolgozza – bár Malkovich úgy vallja, a filmezés csak a pénz miatt érdekes, mert igazi otthonának a színházat tekinti.

John Malkovich apai ágról horvát származású. Apai nagyszülei az Osztrák–Magyar Monarchia idején vándoroltak Ozalyból az Egyesült Államokba. Édesanyja skót, angol, francia és német illetőségű családból ered. Malkovich az illinoisi Christopherben született 1953-ban, és a közeli Bentonban nőtt fel egy a South Main Streeten található, nagy családi házban. Apja, Daniel Malkovich természetvédelmi szakember; anyja, Joe Ann, két helyi újság kiadója volt. Malkovich a Benton High School gimnáziumban töltött évei alatt már játszott különböző darabokban.

Az iskolában tagja volt egy folk/rock triónak, egy 1972-es helyi nyári színházi projekt keretében pedig az egyik főszereplője lett Jean-Claude Van Itallie Hurrá, Amerika című darabjának. Egyetemi tanulmányait a Kelet-Illinoisi Egyetemen kezdte, majd az Illinoisi Állami Egyetemen fejezte be, színház szakon, bár diplomáját csak 2005-ben kapta kézhez – utolsó vizsgájáról ugyanis, mivel a teremben „meleg volt és büdös”, inkább kisétált.

1976-ban Gary Sinise, Glenne Headly és Joan Allen társaságában a chicagói Steppenwolf színházi társulat tagja lett. 1980-tól a Steppenwolf New York-i darabjaiban szerepelt, Sam Shepard True West című darabjában nyújtott alakításáért elnyerte az Obie-díjat. 1984-ben Lanford Wilson Balm in Gilead című darabjában betöltött szerepéért újabb Obie-díjat, valamint Drama Desk-díjat kapott. 1984-ben debütált a Broadwayn, Arthur Miller Az ügynök halála című drámájában Dustin Hoffman oldalán játszotta Biffet; a darab televíziós változatában nyújtott teljesítményéért 1985-ben Emmy-díjat kapott.

A Nők Lapja videóján:

„Nekem nem az a dolgom, hogy ismert legyek, hanem az, hogy dolgozzak” – mondta John Malkovich, aki exkluzív interjút adott a Nők Lapjának, majd villámkérdéseikre is válaszolt: mit szeret Budapestben, melyik a kedvenc évszaka, milyen lesz a világ 100 év múlva? ( • 2022. november 9.)