Deák Bill Gyula 75

Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula

A „fekete hangú magyar blueskirály”, Deák Bill Gyula a kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később, mint jazzénekes, a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-1985-ig a Hobo Blues Band tagja volt, ezután szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával.

Fellépett az István, a király című rockoperában: Torda, a Táltos szerepében. 1983-ban, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben láthattuk.

1983-ban Rossz vér címmel jelent meg első szólólemeze. 1986-ban Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig blues című önálló albumokkal jelentkezett. (Ezeket a lemezeket 2001-ben újra megjelentették CD-n és kazettán.) 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett. Filmszerepet kapott a Kopaszkutya című Szomjas György-filmben. A 90-es évektől vidéken és a fővárosban is nagy sikerrel koncertezik folyamatosan együttesével, a Deák Bill Blues Banddel. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után 6 évig új lemezt nem készített, de együttesével rendszeresen koncertezett. Bort, bluest, békességet című albuma 1999-ben jelent meg.

Rhytm and blues

Deák Bill Gyula stílusa változatlan, tehát régi szokásához híven, a tőle megszokott blues: rhytm and blues műfajt hallhatjuk albumán. 2008. áprilisában, 9 év után jelent meg a következő lemez, Hatvan csapás címmel. Még ebben az évben, december 19-én születésnapi jubileumi nagykoncertet tartott. Erről koncertfilm jelent meg, mely hatalmas sikernek örvendett.

„Mint tudjuk, a blues egy életforma, egy életérzés – magával ragad, és nem ereszt. Nagy izgalommal várom a koncertet és nagyon hálás vagyok a közönségnek, hogy ennyi évtizeden keresztül mellettem van. Hatalmas boldogság, gazdagság és elégedettség számomra, hogy egész életemben azzal tudok foglalkozni, amit a világon a legjobban szeretek, ez pedig nem más, mint a zene, a színpad és a közönség. Igyekszem minél jobban viszonozni ezt a szeretet és tiszteletet, amit kapok.” (Deák Bill Gyula)

Bill kapitány egy élő legenda, sokszínű repertoárjából örökzöld dalait mára generációkon átívelve minden korosztály ismeri. November 18-án Deák Bill Gyula életmű koncertet ad a Budapest Arénában, ahol felcsendülnek a legemblematikusabb szerzemények, így természetesen nem hiányozhat a Rossz vér, Kőbánya blues, Felszarvazottak balladája stb.… és életre kel Torda alakja is az István a Királyból.

Kapcsolódó:

Én éneklek Magyarországon a legjobban bluest  (videó)

 

További hasonló témájú videók