Ravasz TAVASZ

A népi hagyomány szerint a tavasz első napja március 21.  Csillagászatilag a Nap tavaszponton való áthaladása a XXI. század végéig már sosem lesz március 21-én a négyévenként beékelődő szökőnapok halmozódása miatt.

Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. Ez nagyon jól számolható. Percnyi pontosan lehet tudni, csillagászati értelemben mikor kezdődik a tavasz, de még az sem jelenti attól a perctől az időjárás gyökeres változását. Idén a tavasz már tegnap este 22:24-től „érvényes”.

A nap-éj egyenlőség dátuma azért „csúszkál”, mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki.

Utoljára 2011-ben esett a tavaszi nap-éj egyenlőség március 21-ére, 2048-ban pedig először fog március 19-én bekövetkezni.

Variációk tavaszra:

A Tavaszi áldozat Igor Sztravinszkij 1913-ban írt balettja, amely a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett megbízásából készült, a művet 1913. május 29-én adták elő a Párizsi Champs-Élysées Színházban Vaclav Nyizsinszkij koreográfiájával, Pierre Monteux vezényletével.

1. A Föld imádása 00:00
2. Az áldozat 16:06
Előadók: Alice Sara Ott és Francesco Tristano (zongora).

További hasonló témájú videók