Díszzászlót vehetett át a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola (1.)

PALCSÓ Attila lelkipásztor
PALCSÓ Attila lelkipásztor

A hetényi Tarczy Lajos Alapiskola az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége által adományozott díszzászlót vehetett át az idei 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról való megemlékezésen helyi a református templomban. A felvétel első részében PALCSÓ Attila lelkipásztor igehirdetését hallhatják. 
A felvétel második részében az iskola tanulóinak műsorát valamint a beszédeket tesszük közzé. 


Téglás Gergely

Palcsó Attila lelkipásztor igehirdetése után került átadásra a díszzászló istentisztelet keretében. Rancsó Andrea, az iskola pedagógusa, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke az iskola tanulói segítségével kalauzolta végig a megjelenteket a március 15-ei ünnepi eseményeken. Elsőként a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramjának köszönhetően az iskolát Path községből látogató három kisdiák mutatott be egy rövid összeállítást, majd a felső tagozatos tanulók is bemutatták, hogyan emlékeznek az 1848-as eseményekre és a 48-as hősökre. Téglás Gergely, az iskola volt diákja az ifjúság szabadságvágyát érzékeltette énekével.

Díszzászlót
Csigás Zoltán

Viola Miklós ünnepi megemlékezésében fejtette ki a forradalommal és a szabadságharccal kapcsolatos gondolatait, hangsúlyozva, hogy a magyar nemzetnek több, az 1848. március 15-ei eseményekkel párhuzamba állítható meghatározó történelmi eseménye is volt.

Díszzászlót
Csintalan Margit

Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke 1956-ra emlékeztető lyukas zászlót adott át az iskola tanárainak és diákjainak. A hetényi iskola Szlovákiában harmadikként vehette át ezt a zászlót.

Az ünnepség végén Csintalan Margit nyugdíjas pedagógusnő mesélte el a komáromi gimnázium 1956-ban végzős évfolyamának történetét.

Az ünnepi eseményen részt vett Venczel Csaba, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója is, aki egy Máriai Sándor gondolatával díszített szalagot tűzött a díszzászlóra. Az istentisztelet a Nemzeti Imádság eléneklése után áldással és kivonulással végződött, utána pedig az iskola tanárai, tanulói és a résztvevők megkoszorúzták a milléniumi kopjafát.

További hasonló témájú videók