My Boy Lollipop

Millie Small

75 éve született Millie Small jamaikai énekesnő, dalszerző. A karib térség legismertebb és legsikeresebb női előadója. Ő ismertette meg a világgal a „ska” zenét.

Millie Small a jamaicai Clarendonban született 1946-ban, 12 évesen már megnyert egy tehetségkutatót, majd a családjával kifejezetten azért költözött Kingstonba, hogy beinduljon a zenei karrierje. Ennek köszönhetően figyelt fel rá Blackwell, aki 1963-ban Londonba költöztette a még csupán 17 éves énekesnőt, majd menedzserként segítette a pályáját.

Small mindössze 18 éves volt, amikor a My Boy Lollipop című dallal a brit és az amerikai slágerlistán egyaránt a második helyig jutott. A kislemezből 7 millió darabot adtak el világszerte, ezzel minden idők egyik legsikeresebb ska-dala lett a felvétel. A My Boy Lollipop szövege eredetileg My Girl Lollipop volt, a dalt az ötvenes évek közepén Robert Spencer, Morris Levy és Johnny Roberts írták a Cadillacs doo-wop formáció számára.

A ska jamaicai zenei műfaj, amely a reggae egyik előfutára volt. A dalnak számos feldolgozása született az elmúlt évtizedekben, Millie Smallé mellett a brit ska-csapat, a Bad Manners verziója vált széles körben ismertté, Top 10-be jutott a brit listán 1982-ben. Millie Small mindössze három stúdióalbumot készített, az utolsó 1970-ben jelent meg, azt követően lényegében visszavonult a nyilvánosság elől.

https://youtu.be/yyKjTUhgt8g