Erőt, egészséget, Haraszti Gyula!

Haraszti Gyula
Haraszti Gyula előadást tart

60. születésnapja alkalmából köszöntjük Haraszti Gyulát, a Magyar Interaktív Televízió alapítóját, igazgatóját. Saját honlapján csupán annyit ír magáról szerényen, hogy okleveles villamosmérnök, grafikus, könyvkiadó, vágó, szerkesztő, operatőr, webmester… Több szlovákiai internetes oldal üzemeltetője…

Valójában sokkal több ennél.

Pozsonyban tanult a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban, majd a Szlovák Műszaki Főiskolán elvégezte a telekommunikáció szakot. Első munkahelye a Tesla Elektroakustika volt, ahol stúdiótechnikai berendezések, keverőpultok fejlesztésével, tervezésével foglalkozott.
 
1991-ben váltott és az elsők között kezdett foglalkozni a számítógépes tördeléssel (DTP). Az akkor induló Szabad Földműves Újság napilap aktuális oldalait készítette egy olyan csapattal, aminek minden tagját  be kellett tanítani az új technika alkalmazására.
 
Az elsők közt alapította meg magánkiadóját Microgramma néven, és tért át vállalkozóként a számítógépes nyomdai előkészítésre. A kétezres években szerkesztője, főszerkesztője és főszerkesztő helyettese két számítástechnikai lapnak is (Freesoft, PC Space).  
 
2010-ben nővérével elindította a Magyar Interaktív Televíziót azzal a céllal, hogy a hazai kulturális és társadalmi események képi dokumentálásának fontosságára rávilágítson. 2015-ben pedig létrehozta a dokumentum értékű videófelvételek tárhelyét és katalógusát, a Szlovákiai Magyar Audiovizuális Adattárat.
 
• Mivel legtöbbször a kamera mögött áll, nem sok felvétel akad róla, mégis mivel köszönthetnénk mással, mint egyik munkájával? A fenti ablakban Haraszti Gyula előadását láthatják, amely „Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba” címmel hangzott el a „Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban” elnevezésű képzés alkalmával.

Helyszín: MPC – Módszertani Központ, Komárom, Pevnostný rad 3

Időpont: 2021. július 12.

haraszti.sk

További hasonló témájú videók