Az első nő, aki operát írt: Francesca Caccini

Francesca Caccini

435 éve született Francesca Caccini (158–1640), olasz előadóművész, zeneszerző, költő, zenetanár, az első nő, aki operát írt.

Apja, Giulio Caccini volt valószínűleg az első tanára. Először mint énekes lépett a közönség elé 1600-ban.

1627-ig a Mediciek szolgálatában volt, majd 1630-tól pár évig újra visszatért a családhoz. Testvéreivel együtt a Concerto Caccini együttes tagja, majd később megalapította saját együttesét, a Concerto delle donne-t.

Első színpadi művét (La stiava) 1607-ben mutatták be.

Legjelentősebb műve a La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina (amelyet Ariosto Orlando furioso című művének egyik epizódja nyomán írt), 1625-ben jelent meg nyomtatásban. Valószínűleg ez az első, női zeneszerző által írt opera. A leendő IV. Ulászló lengyel király itáliai látogatása alkalmából került bemutatásra. A műben világosan elkülönülnek az áriák és a recitativók, megjelennek a formailag zárt áriák. Az alkotás elősegítette az olasz opera rövid lengyelországi virágzását. Óriási sikert aratott és három évvel később Varsóban is bemutatásra került.

Eredeti zeneszerző volt, képes volt kilépni apja árnyékából, kialakította saját, önálló stílusát és kora legünnepeltebb zeneszerzőnője lett.

Mestere volt a harmóniai építkezésnek, mellyel a drámaiságot fejezte ki. Zenéjében a harmónia több mint ellenpont. Rendkívüli figyelmet szentelt a szótagok, szavak ritmikájának, különösen a díszítéseken belül.

Feltételezhetően legalább 16 színpadi művet komponált.

További hasonló témájú videók