Peter Falk, aki grafikusként is tehetséges volt

Peter Folk a műtermében

95 éve született Peter Falk (1927–2011) Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező. Ősei Kelet-európai (lengyel, cseh, orosz és magyar) bevándorlók voltak.

Tizenkét évesen lépett először színpadra, de eleinte úgy nézett ki, hogy hivatalnok vagy esetleg CIA ügynök lesz belőle. Egy színészképzős tanárnője hívta fel a figyelmet kivételes színészi tehetségére. Az 1950-es évek végén kezdett el a filmezéssel foglalkozni. Gyakran dolgozott a televízió számára. Leghíresebb alakítása is egy éveken át sikerrel sugárzott szériához kapcsolódik: a Columbo című sorozatban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva végül mindig megoldotta a legreménytelenebbnek látszó bűnügyeket.

Ötször elnyerte az Emmy-díjat (Columbo megformálásáért négyszer), illetve egyszer a Golden Globe-díjat. Két korai mozifilmjéért az 1960-as évek elején kétszer Oscar-díjra jelölték.

1996-ban a francia Művészeti Érdemrend lovagja lett. Halála után két évvel, 2013-ban csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. Budapesten is szobrot kapott, az V. kerületi Falk Miksa utca és a Szent István körút sarkán találkozhatunk Columbo hadnaggyal és hűséges kutyájával.

Kevesen tudják, hogy remek grafikákat is alkotott.

Fent: Ha eljönnek az angyalok (amerikai film, 2004) • A „Város karácsony nélkül” és a „Karácsonyi csodavárás” Max angyala újra köztünk van, hogy segítsen a bajba jutott embereken.
Ám az arkangyal munkája veszélybe kerül, amikor kiderül, hogy Karl helyett véletlenül gimnáziumi barátnőjének, az öccse felügyeleti jogáért harcoló Sally-nek nyújtott segítő kezet.
De lehet, hogy nem is volt véletlen az a csere?

Főszereplők: Peter Falk, Dylan Aucoin, Tammy Blanchard, Babs Chula, Alexander Conti
Forgatókönyvíró: Michael J. Murray
Rendező: Andy Wolk

Haláli meló – amerikai vígjáték, 1978 • Tony Pino (Peter Falk), az önjelölt bűnözőzseni és kispályás gazfickókból álló bandája
az évszázad balhéjára készülnek: meg akarják lovasítani az egyik patinás bostoni pénzszállító cég kincset érő rakományát.
A tervet követik, s jóllehet busás zsákmányra tesznek szert, a csoport tagjainak ostoba összezördülései
és égbekiáltó ballépései miatt az évszázad bűnténye helyett az évszázad lebukása fűződik a nevükhöz.

https://youtu.be/CNBEF5YivL0