ÖRÖKLÉT: Vangelis

Vangelis
Vangelis

79 éves korában, kedden elhunyt Vangélisz Papathanaszíu világszerte ismert Oscar-díjas görög zeneszerző, az elektronikus zene egyik legnagyobb úttörője, aki olyan műfajokban is emlékezeteset alkotott, mint a jazz és a pop; a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapító tagja. A hírt ma jelentették be.

Vangélisz Papathanaszíu 1943-ban született, már fiatalon érdeklődött a zene iránt. Otthon az edények és serpenyők dörömbölésével zajongott, mindennel zenélt. Magába szívta a görög népdalok és az ortodox keresztény kóruszene hangjait, de nem volt hivatalos zenei képzettsége, amiről később azt mondta, ez mentette meg a kreativitását.

25 évesen Párizsba utazott, ahol beleszeretett az elektronikus zene világába. Az elektronikus szintetizátorokon meg tudta alkotni azon színes melódiákat, melyek azóta védjegyévé váltak.

Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása, a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéi.

1981-ben a Tűzszekerek című film zenéjéért Oscar-díjat kapott a Legjobb eredeti filmzene kategóriában. Öt évtizedes pályafutása alatt több mint 50 lemez elkészítése fűződik a nevéhez, ezzel napjainkra az elektronikus zene történetének egyik legfontosabb alakjává vált.

 

 

 

További hasonló témájú videók