Frank Capra és az „Egy maroknyi csoda” (teljes film)

Capra 1943-ban

Frank Capra (1897–1991) háromszoros Oscar-díjas olasz születésű amerikai filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró Szicíliában született, de a szüleivel (Salvatore és Rosaria) és három testvérével 1903-ban az USA-ba emigrált. 

Capra első filmjét még 1915-ben készítette középiskolásként. A háború után némafilmekben dolgozott, főleg technikai munkatársként. 1924-ben Mack Sennettnek kezdett dolgozni a Columbia Picturesnél, ahol szépen lassan Hollywood legfelkapottabb rendezőjévé vált.

Capra híradós őrnagyként szolgált az amerikai seregben a háború idején. 1942 és 1948 között a kormány megbízásából tíz propagandafilmet készített, hol rendezőként, hol társrendezőként. 1945-ben ezredesként szerelt le.

1946-ban rendezte Az élet csodaszépet (részlet fent!), ami ugyan bevétel szempontjából csalódást okozott, de hatalmas kritikai elismerésnek örvendett. Az Amerikai Filmintézet is beválasztotta minden idők száz legjobb filmje közé.

Az 1950-es évek elején készített két filmet a Paramount Picturesnek Bing Crosbyval a főszerepben: Riding High (1950) és Here Comes the Groom (1951). Ezután tévéfilmeket kezdett el rendezni, majd 1959-ben visszatért a filmvászonra a Frank Sinatra nevével fémjelzett Púp a háton című vígjátékkal, mely Capra első színes mozifilmje volt.

Utolsó filmjét 1961-ben forgatta Egy maroknyi csoda címmel.

Eredeti cím: Pocketful of Miracles (1961) – amerikai filmvigjáték
Rendező – Frank Capra
Szereplők: Bette Davis, Glenn Ford, Hope Lange, Arthur O’Connell, Thomas Mitchell, Peter Falk, Edward Everett Horton, Ann-Margret, Mickey Shaughnessy, David Brian, Sheldon Leonard, Barton MacLane, John Litel, Jerome Cowan, Fritz Feld

Almás Annie, a koldusok fejedelemasszonyának almáját csodatévőnek tartják. Kiváltképp hiszi ezt Gigerli Dave, a New Yorki-i alvilág nagyfőnöke, akinek számos alkalommal szerencsét hozott már Annie almája. Dave-nek éppen fontos talákozója lenne Darcey-vel, kemény ellenfelével, de almái nélkül egy tapodtat sem akar tenni. Annie azonban bánatában leitta magát, mivel zárdában nevelt lánya értesítette, hogy meglátogatja spanyol nemesi jövendőbelijével és hercegi apósával. Hogy állhat így lánya elé, aki elől mindvégig eltitkolta igazi életét? A babonás Dave-nek egy nap alatt kell Annie-ből úrinőt faragni, százfős előkelő társaságot toborozni, valamint az újságírókat és a spanyol konzult félreállítani…