Richard Brooks emlékét csillag őrzi

Richard Brooks – forrás: Wikipédia

Richard Brooks (1912–1992) amerikai író, forgatókönyvíró, filmrendező és producer 1912. május 18-án született Pennsylvaniában, Reuben Sax néven, emigráns orosz zsidó szülőktől. A középiskola elvégzése után a Temple University-n tanult két évig újságírást. A 30-as években különböző lapoknál (Philadelphia Record, World-Telegram) dolgozott, majd a WNEW rádióhoz került. Az évtized végén kezdett színdarabokat írni, és a színházi rendezésbe is belekóstolt. Később az NBC, majd a Universal számára készített írásokat, forgatókönyveket, 1943-ban pedig a tengerészgyalogsághoz csatlakozott, és a filmes egységnél sok szakmai tapasztalatra tett szert.

A 40-es évek második felében barátságot kötött Humphrey Bogarttal, és a Warnernél megírta a Key Largo (1948) forgatókönyvét; a film férfi főszereplője Bogart volt. Az 50-es években az MGM-nek készített forgatókönyveket – miközben például a Lapzárta szkriptje (1952) a Fox számára íródott –, és néhány rendezett is néhány filmet. 1955-ben a Tábladzsungellel hatalmas sikert ért el. Ezt követően azonban irodalmi művek adaptálására tért át, és elkészítette például a Macska a forró bádogtetőn, illetve A Karamazov testvérek című alkotásait.

Filmes pályájának utolsó harmadát viszonylagos függetlenségben töltötte; olyan filmeket készített, mint az Elmer Gantry, Az ifjúság édes madara, a Lord Jim, a Hidegvérrel. Ezt követően azonban nem mindig tudta megismételni nagy sikereit, az utolsó filmjei (Gyilkos optika, Jackpot) kritikailag és anyagilag is megbuktak.

Mintegy negyvenéves karrierje során körülbelül 30 film forgatókönyvét írta meg, és körülbelül 25-öt rendezett, részben a saját forgatókönyveiből.

1992. március 11-én halt meg Los Angelesben. Emlékét többek között egy csillag is őrzi a hollywoodi Hírességek Sétányán.