Szőköl István: Új kihívások a pedagógusok szakmai fejlődésében

Szőköl István
Szőköl István

Szőköl István, a komáromi Magyar Tanítási Nyelvű Oktatási Intézmények Pedagógiai Módszertani Központjának vezetője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének áprilisi országos konferenciáján a pedagógusok szakmai fejlődésében várható új kihívásokról beszélt.

Tudjuk, hogy Szlovákiában nemcsak a közoktatási törvény változott, hanem a pedagógusokról és a szakdolgozókról szóló törvény is. Ez az előadás talán segít nekünk eligazodni ebben a rendkívül bonyolult rendszerben.

A prezentációban Szőköl István több témát igyekszik érinteni. Az első téma a 138-as törvény a 2019-es évből, ebből hoz fel pár ízelítőt a továbbképzéseket illetően. Utána megemlíti a 414-es törvényt a 2021-es évből, ami most januártól lépett érvénybe. Megemlíti azt is, melyek azok az újdonságok, amik a szakmai továbbfejlődést és a fejlesztést érintik. A következőkben beszél még a kurikuláris  reformról is és arról, hogy mi várható a jövőben; foglalkozik a módszertani központokkal és a minisztérium alá tartozó állami intézményekkel. Beszél arról is, hogy a mostanában olyan gyakran emlegetett kurikuláris reform miért annyira fontos.

Szőköl István
Szőköl István

„A szlovákiai politikum és az oktatási politika már 30 éve mintha aludna, tehát semmi változás nem történik. Voltak próbálkozások a reformokra régebben is, de sajnos ezekből a reformokból nem lett semmi, vagy csak nagyon kis mértékben voltak ezek véghezvíve. Szlovákiában nagyon sok iskolánk van. Tudjuk azt hogy ezeknek az iskoláknak a minősége különböző, az egyik fele nagyon jó eredményeket ér el, de másik fele viszont nagyon gyenge eredményeket ér el.  Ezt látni a gyerekeknél is, amikor tesztelések vannak T5-ös tesztelések T9-es tesztelések, nemzetközi tesztelések. Ha összehasonlítjuk az iskolákban a gyermekek az eredményeit nemzetközi szinten, akkor átlagon alul teljesítenek. Ez egy nagyon komoly probléma.

A másik probléma az, hogy a pedagógusok nem tudják identifikálni magukat a saját szakmájukban. Nagyon sok pedagógus elhagyja a szakmát. Sokszor nem a legügyesebb diákjainkból lesznek a tanárok és a pedagógusok. Azok a pedagógusok is, akik a tanárképző karokat elhagyják, nem biztos, hogy azok már manapság a legügyesebb pedagógusok az iskolákban. Ez nagyon nagyon sok komoly problémát vet fel, ami miatt el kell gondolkodnunk, hogy igenis reformra van szükségünk és nagyon sok mindent meg kell változtatnunk az oktatásban… viszont hozzá kell tenni azt is, hogy amíg ezeket a reformokat és a változtatást az iskolában lévő tanítók, tanárok nem akarják, addig a reformból nem lesz semmi. Elsősorban a tanítóknak, az igazgatóknak kell azonosulni azokkal a változásokkal, amiket az a reform fog hozni, és utána tudjuk mi ezeket végigcsinálni. Emiatt futottak zátonyra az előző reformok is, mert nem volt fogadóképesség az iskolák részéről, az igazgatók, tanítók részéről.”

Drozd Milán felvételei.

További hasonló témájú videók