Csodafilmek Cannesban

By Cannes Film Fest Reveals 75th Edition Poster, Fair use

Ma veszi kezdetét Cannesban a 75. cannes-i fesztivál, amely május 28-ig tart a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotában.

A fesztivál vezetése a rendezvény és a versenyfilm-zsűri elnökének Vincent Lindon francia színészt kérték fel.

A nyitó- és zárógála házigazdájának szerepét Virginie Efira belga színésznő fogja betölteni.

A különféle szekciókba beválogatott címek és nevek alapján állítható, hogy rég volt ennyire erős a program.

Tíz filmre hívja fel a figyelmet a 24.hu. 

Az idei fesztiválon egyetlen magyar rendező munkáját mutatják be, Szelestey Bianka ELTE-s vizsgafilmjét, a Hajszálrepedést. A kisjátékfilm hősnőjének, Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron nyolc év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele. Lenkét a Terápiából és a Kútból ismert Kurta Niké játssza, Áront a mostanában A besúgó Demeter Gerijeként kavaró Váradi Gergely. Szelestey az ELTE filmkészítő mesterképzésén végzett, májusban pedig a világ elsőszámú filmfesztiválján képviselheti a Hajszálrepedést.

Szlovákiából a La Cinef versenyben Alica Bednáriková, a Pozsonyi Művészeti Főiskola Film- és Televízió szakos hallgatójának Mindennapi kenyerünk című alkotása szerepel.

A Cannesban bemutatott filmek közül néhányat a Film Europe Társaság fog terjeszteni idehaza, ezeket a Be2Can fesztivál 9. évfolyamának keretében láthatja a közönség 2022. október 24-30. között. 

Kapcsolódó:

A 75. cannes-i filmfesztivál megnyitóján videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben” – jelentette ki az ukrán elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumiere termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének.